El Marroc ha clavat una monumental cleca al president espanyol, Pedro Sánchez, i no obrirà la duana comercial als enclavaments de Ceuta i Melilla, segons informa El Confidencial. És dona el cas que Sánchez i el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, van anunciar el 7 d'abril passat aquesta reobertura comercial com un gran acord, que justificava obrir una nova etapa amb Rabat després de la crisi dels últims mesos. La duana comercial de Melilla està tancada des del 2018, per discrepàncies entre els dos Estats, i la de Ceuta era de nova obertura. Amb l'actual situació, la frontera només està oberta per als viatgers, cosa que s'interpreta com un funcionament al ralentí.

El director general de Duanes del Marroc, Nabyl Lakhdar, ha negat oficialment que s'obrin les duanes comercials en una entrevista al setmanari Tel Quel, on ha afirmat que "no és un tema d'actualitat". “Per desenvolupar operacions comercials, cal construir infraestructures. Avui dia ni tan sols les condicions geogràfiques ho permeten”, ha afegit. “Els encreuaments de Ceuta i Melilla són només petits passadissos. Els controls duaners necessiten molt més espai. Necessitaríem diverses desenes d'hectàrees per construir àrees de visita, de control, etcètera. La configuració actual de Bab Sebta [frontera de Ceuta] no ho permet. No disposem de la superfície necessària per plantejar-nos aquest projecte”, argumenta.

En la marxa enrere de Rabat, també hi ha una prevenció geopolítica. La diplomàcia marroquina tem que l'obertura de les duanes comercials pogués ser interpretada com un reconeixement implícit de la sobirania d'Espanya sobre els dos enclavaments, especialment Ceuta, que fins ara no tenia aquesta infraestructura. La delegada del govern espanyol a Melilla, Sabrina Moh, ha intentat donar una visió positiva del bloqueig i ha dit que "segueixen les converses" per a la possible obertura de les duanes, però ha reconegut que no pot posar-hi cap data.

El resultat de tot plegat és que Pedro Sánchez va cedir l'excolònia espanyola del Sàhara Occidental al Marroc i va sacrificar la seva ministra Arancha González Laya, sense pràcticament cap contraprestació, més enllà d'un inconcret compromís per tenir tranquil·les les fronteres, almenys durant un temps, i amb el preu d'enemistar-se amb el principal proveïdor de gas a Espanya, que és Algèria. I una dada: Tel Quel ha publicat les declaracions del director general de Duanes del Marroc, l'endemà que els presidents de Ceuta, Juan Jesús Vivas, i Melilla, Eduardo de Castro, viatgessin a Brussel·les convidats per l'eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas.