El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha emès una altra euroordre de detenció contra els exconsellers a l'exili Clara Ponsatí, Lluís Puig i Toni Comín, segons han confirmat fonts de les defenses dels consellers. Els advocats asseguren que les autoritats belgues i escoceses els han comunicat verbalment la reactivació de la petició d'extradició contra els consellers per part d'Espanya.

La decisió arriba cinc dies després que els fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena demanessin formalment al magistrat Llarena que dictés les ordres europees de detenció i lliurament dels consellers a l'exili.

Els fiscals van reclamar l'euroordre contra Ponsatí i Comín per sedició i malversació de cabals públicsdelictes pels quals van ser condemnats els seus companys al govern ara empresonats i que estan castigats amb penes que van entre els 10 i els 15 anys de presó. En el cas del conseller Puig, el ministeri públic va sustentar la petició de l'euroordre per un delicte de malversació de cabals públics.

L'advocat Gonzalo Boye ha explicat que els consellers es presentaran voluntàriament davant la justícia, igual que va fer el president a l'exili, Carles Puigdemont.

 

 

Ponsatí s'entregarà a la policia escocesa dijous

La defensa de Ponsatí ha confirmat a RAC1 que l'exconsellera s'entregarà dijous a la policia escocesa a dos quarts de dotze del matí (hora catalana). A més, la defensa ha explicat que argumentarà davant el jutge que Ponsatí ha de ser posada en llibertat mentre dura el procés.

Fa poc més d'una setmana, la consellera va dir, en una entrevista al diari escocés The Courier, que "temia una detenció aviat". Després que la justícia espanyola posés en marxa l'ordre de detenció contra el president a l'exili, Ponsatí ja va anunciar que esperava el mateix destí per a ella: "Estic esperant una altra ordre contra mi, perquè Espanya ja va advertir que ho faria un cop es publiqués la sentència".

La Cambra del Conselll, el tribunal de primera instància belga, va rebutjar el 2018 la segona euroordre contra Comín, Puig i Meritxell Serret per un error de forma, mentre que la justícia d'Escòcia no es va arribar a pronunciar al respecte en el cas de Ponsatí. Llarena va retirar la petició d'extradició contra tots els exmembres del Govern després que la justícia alemanya es negués a extradir el president Puigdemont per rebel·lió.