Divuit dies després que el Tribunal Suprem fes pública la sentència del judici al procés, els fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena han demanat aquest matí formalment al magistrat Pablo Llarena que dicti les ordres europees de detenció i lliurament dels consellers a l'exili Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig.

Els fiscals reclamen l'euroordre contra Clara Ponsatí i Toni Comín per sedició i malversació de cabals públics, delictes pels quals van ser condemnats els seus companys al govern ara empresonats i que estan castigats amb penes que van entre els 10 i els 15 anys de presó.

En el cas del conseller Puig, el ministeri públic sustenta la petició de l'euroordre per un delicte de malversació de cabals públics.

 

Als escrits, el ministeri públic sosté que el fet que el Suprem ja hagi emès sentència dota en aquesta ocasió les euroordres de més “seguretat jurídica” respecte als anteriors intents del jutge Pablo Llarena, que van ser desestimats per la justícia belga. Segons els fiscals, l’emissió de la nova euroordre permet “ajustar de manera exacta” els “fets i títols d’imputació que s’han establert”.

Només fer-se pública la sentència, l'instructor Pablo Llarena va reactivar l'euroordre contra el president Carles Puigdemont, que haurà de resoldre la justícia belga. La vista està fixada per al 16 de desembre.

El cas de Serret i Gabriel

La fiscalia, per altra banda, no demanarà una euroordre contra la consellera Meritxell Serret ni contra la líder de la CUP, Anna Gabriel, que es troben a l'exili, ja que entén que la seva responsabilitat en els fets només encaixaria en un delicte de desobediència.