El cantautor i exdiputat de JxSí Lluís Llach ha acusat l'oposició de la darrera legislatura de "fer teatre" durant el famós ple del 6 i 7 de setembre del 2017, en què es van aprovar les lleis de transitorietat i del referèndum. Ho ha fet aquest dimecres en la seva declaració com a testimoni de la defensa de l'exdiputada de la CUP Mireia Boya en el judici contra la Mesa que s'està celebrant al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Llach ha descrit el ple com una "obra de teatre" on tot estava previst. En aquest sentit ha acusat els grups de l'oposició de tenir aquest comportament per imposar el relat del "cop d'Estat" i ha defensat el paper de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, ara empresonada. "El comportament de la presidenta Forcadell va ser pacient i va garantir totes les peticions dels diputats, però em donava la sensació que estàvem com en una obra de teatre", ha explicat.

Per altra banda, Llach ha explicat que la llei de transitorietat "volia evitar que hi hagués un buit legal i garantir la independència". També ha revelat que com a diputat, se "sentia protegit per la inviolabilitat" del seu vot i opinió.

Llach també ha justificat que JxSí i la CUP van tirar endavant "el camí del procés constituent en vista de l'actuació de l'executiu i el comportament del Tribunal Constitucional", ja que "el dret a l'autodeterminació estava truncat".

La tarda d'aquest dimecres també han declarat altres exdiputats i diputats a petició de la defensa de Boye, com és el cas de Gabriela Serra, Albert Botran, Albano Dante Fachin, Ferran Civit i Antoni Castellà.