Topada entre l'ex-secretari general de Podem Albano Dante Fachin i el president del TSJC, Jesús María Barrientos. En el segon dia del judici a la Mesa, Fachin ha comparegut com a testimoni de la defensa de l'exdiputada de la CUP Mireia Boya.

Preguntat sobre les votacions de les lleis de desconnexió, Fachin ha admès que en el grup parlamentari de Catalunya Sí Que Es Pot "va haver-hi divisió en la votació, però consideràvem que havíem de votar". "L'opció de mantenir el vot secret veiem que estava perfectament fonamentada, ja que avui estem en un judici on es parla d'aquella votació", ha afegit abans d'esclatar.

"No era sobrer tenir precaució d'una justícia en què tenim el rei d'Espanya, que és un corrupte, presidint aquesta sala", ha exclamat Fachin assenyalant el quadre de Felip VI, situat uns metres per sobre de Barrientos. 

Ha estat en aquest moment quan el president del TSJC ha tallat l'exlíder de Podem mostrant cert nerviosisme. "No li permetré que utilitzi aquests mètodes", ha dit amb un to greu. "Si en aquest judici s'està parlant de la votació d'aquell ple és perquè el lletrat que l'ha proposat ho ha preguntat", ha matisat afegint que no s'estan debatent ni els vots que es van emetre ni si es va aprovar.

Més enllà d'aquest moment, el magistrat ha considerat "impertinents" la majoria de la resta de preguntes a Fachin. El ministeri fiscal ha rebutjat preguntar a l'exdiputat. L'advocada de l'Estat li ha preguntat quins grups van presentar la proposició de llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República, però Fachin ha assegurat que no ho sabia.

Gabriela Serra

Per altra banda, l'exdiputada de la CUP al Parlament Gabriela Serra ha testificat que la seva formació i JxSí van acordar no acatar el Tribunal Constitucional (TC) "ni a altres instàncies de l'estat espanyol". "Digués el que digués el TC, teníem la legitimitat i l'obligació de tirar endavant" les lleis de desconnexió, ha dit en declarar com a testimoni a petició de la defensa de Boya.

gabriela serra judici mesa - acn

L'exdiputada de la CUP Gabriela Serra al judici de la Mesa | ACN

Ha considerat que tenien "l'obligació davant l'electorat de defensar aquests principis", en referència a la defensa del dret d'autodeterminació i a la independència. Sobre els plens dels dies 6 i 7 de setembre del 2017, quan es van aprovar les lleis de desconnexió, ha considerat que tots els diputats del Parlament "van poder exercir els seus drets tant com van voler", i ha valorat que alguns fins i tot van abusar del reglament en oposar-se a la votació de la llei del referèndum i la llei de transitorietat jurídica.

L'advocat de Boya, Carles López, també li ha preguntat si la Mesa del Parlament estudiava el contingut de les iniciatives parlamentàries abans d'admetre-les a tràmit, a la qual cosa ha contestat: "Mai, la Taula no té capacitat legislativa. És en el Parlament de Catalunya on resideix la sobirania".

Albert Botran

Un altre exdiputat de la CUP, Albert Botran, ha carregat contra l'"ús polititzat" del Tribunal Constitucional (TC) contra les iniciatives independentistes i ha assegurat que la seva formació no va tenir en compte les seves advertències, en la seva declaració davant del tribunal.

albert botran judici mesa - acn

L'exdiputat de la CUP Albert Botran al judici de la Mesa | ACN

"Ens sentíem compromesos amb el poble català que ens havia votat i el nostre programa electoral, que era meridianament clar sobre l'afirmació de la sobirania del poble de Catalunya, i aquestes advertències (del TC), per part del nostre grup parlamentari, no eren tingudes en compte", ha afirmat.

Sobre la votació del 27 d'octubre del 2017 de dues propostes de resolució sobre la independència de Catalunya, Botran ha constatat que el grup parlamentari de la CUP va votar perquè es fes "efectiva la República Catalana".

Ferran Civit

L'exdiputat de JxSí i actual diputat d'ERC Ferran Civit també ha acusat "els aparells de l'Estat" d'actuar "per la via judicial i no la política", en referència a les advertències del Constitucional. Sobre el ple del 6 i 7 de setembre, el republicà ha assegurat que tots els drets dels diputats "van estar garantits" i ha recordat que va signar "amb molt de gust" la declaració d'independència. "I ho tornaria a fer per aconseguir-ho", ha afegit.