L'exdiputada de la CUP Mireia Boya ha reivindicat davant del tribunal que jutja la Mesa del Parlament el procés polític per l'autodeterminació de Catalunya, inclosa la declaració unilateral d'independència; ha assegurat que la CUP no reconeix cap legitimitat al Tribunal Constitucional en el procés independentista i ha denunciat la violència de l'Estat contra Catalunya. Finalment, el jutge Jesús Maria Barrientos ha tallat l'argumentari de l'exdiputada i ha impedit que el seu advocat seguís preguntant en aquest sentit.

Boya ha exercit el dret a declarar en aranès per respondre al tribunal i a la fiscalia. Un intèrpret assegut al seu costat s'ha encarregat de la traducció. Ha estat l'única dels acusats que ha contestat a les preguntes del fiscal. No ha respost a l'advocacia de l'Estat i ha al·legat la condició de "feminista i antifeixista" per advertir que no troba legítima la presència de Vox.

Violència i guerra bruta

Boya ha deixat clar que la CUP no accepta la violència i que Catalunya no és un poble violent. En contrast, ha denunciat la violència que rep Catalunya no només la física de l'1-O sinó també "psicològica, econòmica i fins i tot la d'aquests mètodes parapolicials d'escoltes i guerra bruta de l'Estat espanyol".

L'entrada de l'advocat de la cupaire en aquest tema i en la guerra bruta contra l'independentisme que es va investigar en una comissió del Parlament ha provocat finalment que el jutge Jesús Maria Barrientos tallés l'interrogatori.

"Tots aquests fets que ens està explicant desborda el que estem veient aquí", ha advertit Barrientos, que ha al·legat que l'escrit del fiscal no aborda aquest tema i per tant no té interès per al Tribunal. "Qüestions perifèriques sense interès per al tribunal", ha dit.

L'advocat, després d'intentar infructuosament seguir aquesta línia d'interrogatori, ha presentat protesta formal perquè se li ha impedit seguir preguntant sobre aquest tema.

Guàrdia pretoriana del 78

"Per què estem asseguts aquí? -ha preguntat Boya-. Perquè som majoria, perquè no només tramitem les iniciatives propostes sinó que les guanyem. Aleshores apareix la guàrdia pretoriana del règim del 78 que és el TC i comença a querellar-se contra nosaltres, l'única resposta de l'Estat espanyol davant del debat polític i les majories democràtiques és la repressió", ha denunciat. Ha avalat la seva afirmació amb el fet que forces com Vox pot presentar al Congrés iniciatives que podrien representar delicte d'odi "i no passa res".

En resposta al seu advocat, ha reivindicat que la CUP sempre ha presentat la independència dels Països Catalans i ho continuarà fent encara que ella estigui allà asseguda. Ha assegurat que no va rebre cap advertiment personal per part del Tribunal Constitucional, però ha insistit que en qualsevol cas tampoc no reconeixen el TC "com un agent legítim en el procés d'independència de Catalunya".

La CUP hauria estat a la Mesa

Ha explicat que la Mesa del Parlament és un òrgan només tècnic que resol qüestions tècniques no polítiques, i que al seu grup, al contrari del que ha afirmat moments abans Ramona Barrufet, no li tocava ser a la Mesa. "Si els resultats de les eleccions ens haguessin donat prou diputats, evidentment hauríem assumit la tasca tècnica", ha argumentat .

El fiscal, Pedro Ariche, ha interrogat Boya sobre el referèndum i els pressupostos que van pactar JxSí i CUP, i Boya ha explicat que per al seu grup aquest és l'objectiu des de l'assemblea de 2016 com a via per dirimir el conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

El fiscal també ha preguntat a Boya sobre el sentit de la declaració posterior a l'1-O. La cupaire ha explicat que no la consideraven una declaració simbòlica i que no estaven d'acord amb la suspensió de la declaració d'indepedència, perquè no creien en la voluntat de diàleg de l'Estat, com va demostrar la suspensió dictada pel govern de Mariano Rajoy.