El cantautor Lluís Llach ha criticat la decisió del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, de prohibir el tall de la Meridiana, que defensa culminar la independència aprovada pel Parlament. Llach ha assegurat que la decisió és "una vergonya". "Espero que no se'n surtin", ha afegit. El Departament d’Interior ha comunicat aquest matí a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) que els Mossos d’Esquadra impediran des d’aquest cap de setmana que els manifestants independentistes que fa 665 dies que tallen la Meridiana que ho puguin fer més. La Direcció General d’Administració de Seguretat ha comunicat la resolució a l’entitat, que era qui feia les comunicacions a Interior, i ha assenyalat que per evitar incidents s’ha decidit no autoritzar les concentracions i s’ha ordenat un canvi d’ubicació. En les últimes setmanes s'han cortramanifestat a la Meridana grups espanyolistes, i també diputats de Cs.

 

lluis llach 4 

Interior ha anunciat que a partir d'ara desplaçarà, voluntàriament o a la força, els manifestants del mig de la Meridiana a la plaça de Fabra i Puig, una zona que hi ha davant de l’estació que porta el mateix nom, a tocar de l'avinguda de Meridiana, i que és de vianants. Durant mesos els manifestants, convocats sota la plataforma Meridiana Resisteix i amb la col·laboració dels CDR, han tallat el trànsit cada vespre amb concentracions sense greus incidents, amb una trentena de persones de mitjana. L'ANC ha assegurat que no entén aquest canvi de criteri per part d'Interior i denuncia la voluntat de limitar un dret fonamental com és el de manifestació: "El que hauria de fer la conselleria és protegir-lo i no limitar-lo".

En el comunicat l'ANC recorda com, des del 14 d'octubre del 2019, com a resposta a la sentència del judici de l'1 d'octubre, el col·lectiu Meridiana Resisteix s'ha manifestat diàriament "en defensa de la llibertat, la justícia, i la independència de Catalunya". La comunicació rebuda aquest matí, explica l'Assemblea, ofereix una alternativa en la ubicació de la concentració, amb la justificació que així els efectes de la protesta no seran tan notoris: "Des del Departament d'Interior es vol limitar al màxim el resultat d'una protesta justa i emparada en els drets fonamentals". També Meridiana Resisteix ha criticat la prohibició i ha acusat el Govern de "decadent i col·laboracionista". En un fil de Twitter han assegurat que no plegaran, i han criticat alguns sectors de l'independentisme que consideren autonomistes: "No sabeu què és una lluita i una resistència als carrers. Us penseu que els polítics parlamentaris, autonomistes i col·laboracionistes amb Espanya faran res per la independència? Pels nostres drets? Per l'alliberament nacional? No. No us penseu que faran res, perquè no ho faran", han carregat. També han considerat que els polítics que "tenen pagueta i cadireta" porten anys i panys donant l'esquena al poble, i han avisat que no els callaran: "Doncs no, no pleguem".