El lehendakari, Iñigo Urkullu considera  la legalitat "no és immutable" i que el respecte a la voluntat popular "ha de trobar sempre una espai d'aplicació i entroncament en l'ordenament jurídic". Justament per això, Urkullu creu que s'ha de "donar a llum un nou estatus de futur" i ha defensat un nou pacte amb Espanya per plantejar "un nou model d'Estat". Segons el Lehendakari, el govern espanyol ha de "llegir adequadament aquest nou temps, assumir la diversitat i les voluntats socials majoritàries diferenciades".

reunion Pedro Sánchez Iñigo Urkullu Moncloa - Pool MoncloaTrobada entre Íñigo Urkullu i Pedro Sánchez el gener del 2021 

Urkullu ha fet aquestes manifestacions a la Lehendakaritza, la seu de la presidència del govern basc. En la seva intervenció, ha abordat el model d'autogovern i ha recordat que Euskadi compta amb un Estatut d'Autonomia des de 1979, que "ha permès desenvolupar l'autogovern, però no s'ha complert de forma íntegra".

Compromisos sense complir 

 El lehendakari ha assenyalat que en 2019 el Govern Espanyol va aprovar, per primera vegada, un calendari de compromisos per complir-lo en la seva integritat i, segons ha subratllat, s'ha avançat i aquest any s'ha acordat el traspàs de quatre matèries, entre elles institucions penitenciàries. Ara bé, el polític ha apuntat que no tot l'acordat s'està complint, com ara la "decisió política ratificada per la ciutadana basca". Així, Urkullu, que ha volgut aclarir que "des del nostre Govern continuarem treballant per avançar en el compliment íntegre d'aquest compromís, que és Llei". 

Per tot plegat, ha considerat que "avui es viu un "nou temps al País Basc" i s'ha dirigit al govern espanyol, perquè creu que és a qui li correspon "llegir adequadament aquest nou moment, assumir la diversitat i les voluntats socials majoritàries diferenciades i plantejar un nou model d'Estat", tal com ha manifestat.

Un nou estatus per la "singularitat basca" 

Segons ha manifestat el lehendakari, s'està plantejant un nou estatus d'autogovern per a Euskadi, per poder reconèixer "la singularitat de la Nació Basca" i assumir l'element legitimador dels Drets Històrics". En aquest sentit, ha recordat que el concert econòmic basc és un "model de referència" i suposa una "significació política de gran valor". De fet, per Urkullu aquest concert implica solidaritat, ja que no suposa "cap mena de privilegi".

Ara, el govern basc espera que les bases del concert, "pacte, legalitat, solidaritat i bilateralitat", puguin ser la base d'un nou pacte en les relacions amb Espanya i que el nou estatus permeti "actualitzar i aprofundir" en l'autogovern d'Euskadi.