Dia històric per al País Basc. El lehendakari Iñigo Urkullu ha arribat a un acord amb el president espanyol Pedro Sánchez, i la gestió de les presons passarà finalment a mans del govern basc. Aquest divendres a la tarda, el govern basc ha comparegut per detallar l'acord i anunciar que el 10 de maig la Comissió de Transferències es reunirà per ratificar el pacte. 

 L'acord, que ja es va avançar a finals de gener, inclou també el traspàs dels Transports per carretera, l'Assignació de l'ISSN (Nombre Internacional Normalitzat de Publicacions Seriades) i la Gestió del litoral. Unes transferències que formen part del pacte entre el govern basc i l'espanyol per traspassar a Euskadi totes les competències recollides en l'Estatut de Gernika, aprovat el 1979.

Els incompliments del govern espanyol amb l'Estatut basc

Les primeres transferències arriben quaranta anys després de l'aprovació de l'Estatut de Gernika. I també arriben amb retards respecte al calendari que Sánchez i Urkullu van arribar la passada tardor: en teoria, aquest mes de març ja s'haurien d'haver traspassat 12 de la trentena de competències acordades, entre les quals la gestió dels centres penitenciaris.

Per això, aquest dilluns el president del PNB, Andoni Ortuzar, ja assegurava que el govern de Pedro Sánchez "es juga la confiança" del seu partit amb el compliment dels acords per "acabar 40 anys després amb el desenvolupament estatutari". En aquest sentit, ha assenyalat que, després de quatre dècades, "esperar 15 dies més" per la incidència de la campanya madrilenya "no importaria, sempre que vingui de pressa".

Les competències de les presons

En relació amb la competència de la gestió de les presons, Ortuzar va indicar en declaracions a Onda Cero que en totes les matèries hi ha hagut una millora del servei quan s'han transferit i espera que passi també amb la dotació humana i material a les presons, quantificada en 70 milions d'euros, una xifra que Euskadi descomptarà de la quota que paga a l'Estat i que es traslladarà als pressupostos de Govern Basc per finançar les funcions i serveis assumits.

D'altra banda, l'existència d'ETA ha condicionat la transferència de la gestió de les presons al País Basc, i ha dificultat el compliment de l'Estatut de Gernika per part de l'Estat espanyol. Tot i això, el dirigent va lamentar que el "reduccionisme" quan se suposa que la transferència de presons només efecte els presos d'ETA. Per Ortuzar, són un tema "rellevant" però "conjuntural", ja que "hi ha moltíssims més presos que també tenen els seus drets".