El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el lehendakari, Íñigo Urkullu, s'han compromès aquest dilluns a resoldre "amb caràcter d'urgència" algunes de les transferències al País Basc pendents, entre elles la de la gestió dels centres penitenciaris, que es concretarà al març, segons el Govern Basc.

Aquest és un dels compromisos que l'Executiu Basc remarca que s'ha assolit en la reunió mantinguda al Palau de La Moncloa entre Sánchez i Urkullu, la primera des de juny de 2018, que s'ha allargat durant dues hores, segons ha informat la Secretaria d'Estat de Comunicació. La trobada ha estat "cordial i fructífera" i ha servit, segons el Govern basc, per reforçar la "relació bilateral" entre ambdues institucions i també entre el Govern i el PNB, un dels seus socis prioritaris.

Impulsar el compliment de l'Estatut de Gernika

Ambdós presidents han coincidit en la necessitat d'impulsar el compliment íntegre de l'Estatut de Gernika, atenent el cronograma aprovat pel Govern, que inclou per al març unes altres quatre transferències, a més de la dels centres penitenciaris: el transport per carretera, l'assignació de l'ISSN-ISBN, l'ordenació i gestió del litoral i l'ingrés mínim vital.

A més, els dos dirigents han compartit la necessitat de superar l'etapa de confrontació política en l'àmbit de l'Estat i propiciar un escenari de diàleg i acord. Han compartit així mateix la prioritat de respondre amb eficàcia a la crisi sanitària i contribuir a superar la crisi econòmica i d'ocupació, segons les mateixes fonts.

Avançar el toc de queda

No obstant això, quant a la gestió de la pandèmia, el lehendakari ha plantejat la necessitat d'ampliar la capacitat de les autonomies a la presa de decisions per lluitar "de la forma més eficaç" i evitar la judicialització de les decisions dels governs regionals. Urkullu, a més, ha incidit especialment en la pertinència d'avançar l'anomenat "toc de queda" a les 20:00 hores, en la línia de l'establert en altres països europeus.

En la reunió, segons fonts del Govern basc, Urkullu ha demanat que s'apliqui el mecanisme de gestió multinivell que s'utilitza per als Fons Feder per a la gestió del fons europeu de recuperació, ja que entén que s'ha demostrat eficaç en els últims quatre anys.

Així mateix, el lehendakari ha obtingut el compromís de Sánchez que s'agilitaran trobades bilaterals entre els departaments competents en tramitar assumptes pendents, en concret en matèria d'Infraestructures, Participació en Europa, Oficialitat de les seleccions basques, Nova Llei Audiovisual i concertació pendent de nous impostos en el marc del Concert Econòmic

L'anterior visita del lehendakari a la Moncloa va tenir lloc el 25 de juny de 2018, quan Sánchez va obrir amb ell la ronda de contactes amb els caps de Govern autonòmics després de la seva arribada al Govern amb la moció de censura de Mariano Rajoy.

En aquella ocasió, Sánchez i el lehendakari van pactar crear dues comissions bilaterals, una per apropar presos etarres a presons basques -encara que no a curt termini- i una altra per al traspàs de les 37 competències pendents a l'Estatut de Gernika.

Aquella trobada va durar gairebé dues hores i Urkullu va donar per oberta la porta a un "diàleg institucional permanent" amb el Govern d'Espanya i a una nova relació de "confiança i lleialtat".