L’any passat hi van ser tots els presidents autonòmics. També el president de la Generalitat, Quim Torra, malgrat les fortes tensions amb les autoritats de l’Estat. Aquest any, però, l’homenatge d’Estat a les víctimes del coronavirus comptarà amb dues importants absències. Tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com el lehendakari Íñigo Urkullu han excusat la seva presència en l’acte de dijous. Pel que fa als grups, tampoc no hi ha confirmada la presència de cap diputat d’ERC, però sí d’un senador de Junts, Josep Lluís Cleries. Fonts republicanes argumenten la presència del Rei i que “el millor homenatge és més inversió en recerca i salut”. Per altres motius, completament oposats, el dirigent ultradretà Santiago Abascal ha declinat la invitació.

Com l’any passat, l’acte tindrà lloc a la Plaça d’Armes del Palau Reial de Madrid, i estarà presidit pels reis Felip VI i Letizia. Comptarà amb prop de 700 convidats, incloent-hi autoritats de l’Estat, presidents autonòmics, ambaixadors i tot el govern espanyol en ple. L’únic ministre que no hi serà és Fernando Frande-Marlaska, perquè té reunió dels ministre de l’Interior de la Unió Europea. L’any passat hi va assistir Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea. Aquest any no hi haurà cap representant d’institucions comunitàries.

L’homenatge d’Estat serà aquest dijous a les nou del matí. L’acte, que estarà presidit pels reis i durarà prop de tres quarts d’hora, serà civil, no religiós. Estarà conduït pel periodista Fernando Ónega. Aquest any es vol homenatjar el personal sanitari que ha mort com a conseqüència justament de la pandèmia. De fet, aquest dimarts, el Consell de Ministres ha atorgat la Gran Creu de l’Ordre del Mèrit Civil a aquests 120 sanitaris, que recolliran les seves famílies. Hi assistiran concretament 102 famílies, almenys un parell de persones per cadascuna. Quatre d’aquests familiars prendran la paraula en l’esdeveniment. Comptarà amb l’acompanyament musical de l’Orquestra de Radiotelevisió Espanyola i de l’Orfeón Pamplonés.

Aragonès evita el Rei

El president de la Generalitat ha tractat totes aquestes setmanes d’evitar el rei Felip VI, com es va veure en les jornades del Cercle d’Economia i també en la inauguració del Mobile World Congress. En aquesta última ocasió, Aragonès va mantenir-se en l’extrem oposat de la sala, al marge amb el vicepresident Jordi Puigneró i el conseller Roger Torrent, per a evitar el protocol·lari besamans a la rebuda del monarca. Això no obstant, va acostar-se a saludar a Felip VI i a Pedro Sánchez un cop havia acabat la rebuda formal i les càmeres s'havien retirat.