El diari francès Le Monde ha deconstruit l'estratègia del president espanyol, Pedro Sánchez, per sobreviure políticament a la pandèmia de la covid. Ho fa amagant-se i posant-se de perfil. "El president del govern, desgastat per la primera onada, s'arrecera darrere els executius autonòmics en la lluita contra el virus", assenyala el diari. És una situació que no es produeix a cap altre Estat de la UE.

Sota el títol de "Pedro Sánchez evita quedar-se sol al capdavant", Le Monde insisteix que Sánchez ja no està per aquest tema que obsessiona tot el món, sinó per aconseguir aprovar els pressupostos de l'Estat. "La segona onada no és la de Sánchez, sinó la dels 17 presidents autonòmics", diu Pablo Simón, professor de ciències polítiques de la Universitat Carlos III. El govern ha pres la decisió de no assumir cap cost polític relacionat amb la gestió de la pandèmia. Es va cremar en la primera onada i la manca de lleialtat de les comunitats autònomes. I sap que no té capacitat de fer complir les seves decisions, perquè la gestió de la salut està totalment descentralitzada"", descriu Le Monde.

Segons el diari, s'han acabat els "enfrontaments inútils" amb els "executius autonòmics rebels", en al·lusió a Madrid, per convèncer-los que endurissin les restriccions. "Amb una gran dificultat, el govern espanyol va aconseguir imposar un tancament perimetral de la capital i el tancament dels restaurants a les 22 hores durant dues setmanes, abans de permetre que l'autonomia en recuperés el control", recorda.

Le Monde

"A Espanya, Pedro Sánchez evita de quedar-se sol al capdavant", titula Le Monde

El govern espanyol ha abandonat també "el desig d'imposar restriccions homogènies en els marcadors epidemiològics" de tot l'Estat. Encara que les ciutats han de tancar els accessos si es traspassen certs llindars, "les autonomies poden gestionar les restriccions com considerin oportú". "Fins i tot el toc de queda que s'imposa quan s'aplica un nou estat d'alarma per regular legalment les restriccions, és flexible: està fixat a les 11 de la nit, però les autonomies el poden avançar o endarrerir una hora. Catalunya i Castella i Lleó l'han fixat a les 22 hores, mentre que Madrid, Balears i València, on els bars i restaurants resten oberts, l'han endarrerit fins a mitjanit", afegeix.

"El Govern espanyol s'ha rendit amb la pandemia"

El diari parla amb el portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària, Ildefonso Hernández, que afirma obertament que "el govern [espanyol] s'ha rendit" amb la pandèmia. "L'economia està tenint un impacte molt més gran en les decisions, que no pas en la primera onada. I les repercussions de la malaltia en mortalitat ja no tenen el mateix impacte en l'opinió pública que als mesos de març o abril", resumeix.

Coincidint amb aquesta estratègia de posar-se de perfil, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el vicepresident Pablo Iglesias han rebutjat avui comparèixer davant la comissió del Parlament de Catalunya que investiga la gestió de les residències durant la primera onada.