La dreta política i mediàtica, però també la vella guàrdia del PSOE, han creat un incendi. El motiu: el suport d'EH Bildu als pressupostos de l'Estat. Pedro Sánchez s'ha vist obligat aquest dijous a contrarestar aquestes crítiques. En una carta dirigida a la militància socialista, el president espanyol ha defensat la seva voluntat d'estendre l'aliança del PSOE i Unidas Podemos "sense excloure ningú" d'aquesta equació. "Tots els suports són precisos en un moment en el qual hem d'unir-nos per protegir vides i llocs de feina i per a recuperar la nostra economia", sosté en la missiva. La resta són "polèmiques artificials". Això sí, en cap moment es refereix explícitament a la formació d'Arnaldo Otegi.

Així, el secretari general del PSOE assenyala que compten amb "un suport parlamentari que engloba, per descomptat, l'aliança amb Unidas Podemos, amb qui subscrivim un acord de coalició progressista". No obstant això, continua Sánchez, "pretén estendre's el que sigui possible i no excloure ningú perquè tots els suports són precisos" en aquests moments de crisi sanitària, econòmica i social. Com va fer ahir, acusa els partits de la dreta d'utilitzar estratègies trumpistes i insisteix en la necessitat d'uns nous comptes públics. "Són tan indispensables i la seva orientació és tan indiscutible que els adversaris del govern progressista eviten parlar-ne i desvien l'atenció cap a polèmiques artificials i notícies inventades", assegura.

 

El president del govern espanyol denuncia que "el populisme reaccionari crea en primer lloc fake news, notícies falses que presenta com a fets per desacreditar els seus adversaris". A continuació, assegura el dirigent socialista, la dreta "se serveix d'aquestes falsedats per fomentar la polarització i la divisió social". Sánchez lamenta que la dreta "mai no accepta la seva derrota, encara que això posi en risc les institucions democràtiques".

"Més enllà de la cridòria partidista hi ha una societat que espera respostes i solucions", escriu el secretari general socialista als seus militants. "Entre declinar responsabilitats i ser responsables, els socialistes escollim ser responsables", afegeix. I conclou la missiva: "Continuem treballant en la direcció correcta, des de la democràcia, amb humilitat. Continuem avançant per a construir l'Espanya que volem sense deixar ningú enrere".