Pere Aragonès compta amb la benedicció d'Oriol Junqueras i la direcció d'ERC per tornar a ser el candidat republicà a les eleccions al Parlament, previstes, si no hi ha cap avançament electoral, per a principis del 2025. El president republicà ha esvaït d'aquesta manera els dubtes que s'havien generat amb l'aprovació de la llei d'amnistia de cara al pròxim cicle electoral sobre una possible candidatura seva a la presidència de la Generalitat: "Estem convençuts que en Pere és el millor president d'aquest país i el millor candidat per tornar-se a presentar al Parlament i revalidar la confiança de la nostra ciutadania en una legislatura", ha reivindicat Junqueras, entre aplaudiments del consell nacional reunit aquest dissabte a Barcelona. Junqueras ha demanat així al màxim òrgan de direcció del partit entre congressos que "en el moment que pertoqui i amb les eines que corresponguin", aquest faci confiança a Aragonès com a candidat a la reelecció de la presidència de la Generalitat. 

Aragonès augura "pàgines glorioses" per Junqueras 

Aragonès, presentat per Junqueras com el seu "candidat i pròxim president del Govern", davant el consell nacional ha agraït a la direcció del partit la seva aposta i s'ha mostrat disposat a "culminar la feina" iniciada aquesta legislatura en què va començar governant amb Junts i ha acabat presidint un Executiu en solitari. "En aquests moments ens correspon assumir les responsabilitats que ens pertoquen. A mi em toca presidir el nostre país, portant a l'esquena el pes d'ERC i el republicanisme català", s'ha reivindicat Aragonès, que al mateix temps ha assegurat que Marta Rovira i Oriol Junqueras, secretària general i president del partit, continuen sent "actius" importants pel partit: "Avui assumim una part de la feina, però a les pàgines de demà hi haurà pàgines glorioses escrites per Oriol Junqueras", ha asseverat entre aplaudiments. Aragonès ha celebrat així que malgrat que la repressió ha intentat escapçar el lideratge d'ERC entre la presó i l'exili, d'aquesta "n'han sorgit uns quants" perquè el partit ha aconseguit sobreposar-se. 

salutacio aragones junqueras consell nacional acn
Aragonès i Junqueras se saluden a la seva arribada a la reunió del consell nacional d'ERC aquest dissabte / Foto: ACN

"Tenim el millor Govern possible"

Tant Junqueras com Aragonès han volgut aprofitar l'ocasió per reivindicar la feina feta per part d’Esquerra Republicana des de la presidència del Govern, que van assumir el 2021 després de nou dècades i que, segons l’exvicepresident de la institució, avalen que el partit torni a apostar per Aragonès com a candidat a les pròximes eleccions. “El nostre és un país que està en rècord històric d’inversions estrangers, d’exportacions i d’ocupació. Mai no hi havia hagut tantes empreses invertint, exportant, ni gent treballant”, ha tret pit Junqueras, mentre que ha identificat “reptes extraordinaris” com l’accés a l’habitatge a Catalunya, cada cop més complicat per als joves. “Si aconseguim aquestes coses i tenim l’esperança raonada de poder afrontar els reptes és perquè el país tenim el millor Govern possible encapçalat pel president Pere Aragonès”, ha reiterat el president del partit, expressant explícitament el seu suport al cap de Govern després de setmanes de dubtes i debat latent sobre qui havia de ser el cap de llista d’ERC a les pròximes eleccions al Parlament. Quan s’aprovi la llei d’amnistia i aquesta sigui aplicable —moment que el PP i la dreta espanyola intentarà endarrerir tant com sigui possible, primer al Senat i després als tribunals— decaurà la seva pena d’inhabilitació, fet que li permetria ser candidat.  

Aragonès ha entrat més al detall de la seva tasca en la qual ha, segons ell, “recuperat el fil roig de les presidències republicanes que ens han precedit”. El president ha subratllat el fet d’haver “posat el país al dia, després de les retallades”, iniciant una política econòmica basada en el talent, tot defensant la llengua i la cultura catalana “posant-la al centre del debat polític i destinant-hi recursos”. Alhora, però, també ha posat el focus sobre haver aconseguit passar “de la repressió a la negociació”, que ha permès en els últims anys els indults, la reforma del Codi Penal i ara la llei d’amnistia, “que s’està fent camí malgrat tot”.  Ara, l’objectiu, tal com ha anat reivindicat en els últims mesos, l’objectiu ha de ser un referèndum al qual el govern espanyol de Pedro Sánchez es tanca en banda. Aragonès, però, en el dia en què ha comptat amb l’aval de Junqueras per tornar a ser el candidat del partit, s’ha mostrat optimista: “Si hem assolit tantes coses que ens deien que eren impossibles, també farem possible un referèndum reconegut internacionalment per la independència del nostre país”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!