El Govern ha començat l'any amb un cessament. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha destituït Sergi Marcén del càrrec de secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, que ocupava des de feia un any i dos mesos. La decisió, a proposta de la consellera i d'acord amb el Govern, es va publicar aquest dimecres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), on també es formalitzava el nom del nou responsable del càrrec, Marc Realp Campalans. 

Diferents fonts consultades coincideixen a assegurar que la destitució de Marcén obeeix a la "pèrdua de confiança de la consellera". Des del departament es concreta que es deu a una falta de sintonia entre la consellera i el secretari general, mentre fonts del departament de Presidència es limiten a atribuir el moviment a la voluntat de "renovar i donar un nou impuls a la secretaria".

La decisió s'ha adoptat després que fa unes setmanes el responsable de Telecomunicacions ja havia comparegut al Parlament per explicar les línies estratègiques de la seva secretaria amb l'objectiu d'avançar en la transformació digital. Marcén va respondre aquest dimecres al seu cessament publicant a la xarxa X una piulada de comiat en què destaca la feina feta en Telecomunicacions i Transformació Digital i els avenços aconseguits durant l'any en què ha ocupat el càrrec.

Amb tot, la feina que detalla no hauria aconseguit el ressò que esperava el Govern de Pere Aragonès i l'actuació en aquest tema des de Presidència s'ha concentrat essencialment en episodis com els atacs informàtics que ha patit la Generalitat. Això no obstant, des de l'oposició s'atribueix aquesta situació més a la decisió de l'executiu d'ERC de prescindir de la conselleria específica en aquesta matèria que no pas a la gestió del secretari de Telecomunicacions.

Delegat al Regne Unit

Abans d'ocupar aquest càrrec, Marcén havia estat delegat del Govern de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda de la mà del conseller Raül Romeva, des del setembre del 2016. Sis anys més tard, el setembre del 2022, després de l'arribada de Victòria Alsina, de Junts, a la conselleria d'Exteriors, va ser destituït del càrrec. 

Dos mesos després, el novembre del 2022, Marcén, junquerista i president de la sectorial de Societat Digital d'ERC, va ser nomenat secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital. No era una destinació estranya atès que la seva trajectòria professional havia estat vinculada durant anys a empreses tecnològiques i havia treballat al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat.

L'exsecretari de Telecomunicacions figura, a més, entre els encausats al Tribunal de Comptes per l'acció exterior de la Generalitat, junt amb Oriol Junqueras, Raül Romeva, els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, la consellera Dolors Bassa i part dels delegats de la Generalitat, entre altres alts càrrecs. El Tribunal els reclama 3,4 milions d'euros en concepte de responsabilitat comptable.

Junts critica la destitució de Marcén: "Estan desconstruint el futur del país en un àmbit estratègic"

Des de Junts per Catalunya, l'exvicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha carregat contra la decisió de destituir Sergi Marcén al capdavant de la secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital. En una publicació a X (abans, Twitter), l'actual regidor de l'ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha afirmat que, amb aquesta decisió, "es confirma l'error del Govern d'Esquerra Republicana quan van decidir desconstruir la conselleria de Polítiques Digitals perquè es pensaven que desconstruïen un èxit de Junts". Puigneró ha afegit que, en realitat, "el que estan desconstruint és el futur del país en un àmbit estratègic".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!