El Govern de la Generalitat avalua encara l'efecte que ha tingut al seu sistema informàtic l'atac que ha patit una de les empreses proveïdores de serveis digitals amb què treballa. El ciberatac s'ha produït aquesta matinada i, segons fonts del Govern, ha afectat gairebé tots els departaments de la Generalitat. Fonts de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital consultades per ElNacional.cat, han explicat que estan intentant delimitar l'abast de l'impacte i preparar plans de reparació i contingència. 

"Sabem que han tombat sistemes i encara no sabem si s'han endut dades", detallen aquestes fonts, que subratllen que ara per ara no hi ha constància que hagin afectat dades personals. L'Agència de Seguretat de Catalunya i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) estan repassant tots els llistats de sistemes per comprovar quins s'han vist afectats i concretar quins tenen "impacte ciutadà".

En un primer moment es va constatar que havia afectat sobretot aplicacions d'ús intern del Govern i alguns serveis ciutadans de diferents conselleries. Al vespre, els equips tècnics de l'Agència de Seguretat i el CTTI van especificar que la major part de les aplicacions afectades són de sistemes interns de les conselleries, mentre que, pel que fa als serveis ciutadans afectats assenyalen casos puntuals com algunes gestions a l'Incasol, que han quedat aturades, o compres online d'entrades a museus i a la Filmoteca, que en aquest moment no es poden efectuar, entre d'altres.

Atac de matinada

La notícia de l'afectació a la Generalitat d'aquest atac informàtic ha estat notificada a mitja tarda a través d'un comunicat de premsa per la mateixa Secretaria de Telecomunicacions, que depèn de la conselleria de Presidència, i on s'anunciava que s'estava treballant per "contenir les afectacions d'un incident de ciberseguretat". El text informava que el Govern estava investigant des de la matinada, i a través de l'Agència de Ciberseguretat i el CTTI, l'impacte d'un incident de ciberseguretat que havia patit una empresa que presta serveis d'un centre de processament de dades a la Generalitat.

Els atacs informàtics són cada cop més habituals. Segons dades oficials, el sector públic s'ha convertit en un dels objectius dels ciberatacs, i el 2022 es va registrar un augment d'un 150% en el nombre d'atacs respecte del 2021. Només l'any passat la Generalitat va detectar 1.700 milions d'atacs informàtics, un 75% més que l'any anterior. Això no obstant, les mesures de protecció del sistema van permetre rebutjar-ne la gran majoria i només uns 2.000 van acabar generant incidents. Aquest cop, però, l'atac contra el centre de processament de dades que treballa per al Govern sí que ha aconseguit impactar a les conselleries i deixar-se sentir en serveis ciutadans.