Reclams. Els membres d’Esquerra Republicana  (ERC) encausats en el Tribunal de Comptes  (TCu) per l’1 d’octubre i l’Acció Exterior de la Generalitat, han presentat el seu escrit de defensa, segons ha informat aquest dimecres el partit. Entre els encausats hi ha Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, i altres que foren alts càrrecs de la Generalitat: Aleix Villatoro, Josep Ginesta, Jaume Mestre, Sergi Marcén, Erik Hauck, Maria Kapretz i Ewa Cylwik.  Amb aquest document, ERC  dona resposta als escrits d'acusació reformulats pel ministeri fiscal i Societat Civil Catalana (SCC. En concret, La fiscalia va rebaixar les reclamacions, que ara es xifren en 3,4 milions d’euros en concepte de responsabilitat comptable, que inicialment sumava 9,5 milions d’euros (5,4 milions per  l’acció Exterior i 4,1 milions per l’1-O). Les persones investigades són 35 persones dels Governs presidits per Artur Mas i Carles Puigdemont.

La defensa dels encausats d’ERC  al Tribunal de Comptes denuncia la vulneració del dret fonamental a un jutge imparcial. En la contestació de la demanda, sostenen que “el Tribunal de Comptes és un tribunal sense jutges, i on qui presenta la demanda també tria els jutges que han de dictar sentència”. ERC es refereix que el fiscal “participa amb veu i vot en la selecció de membres del TCu” que integren la sala  d’enjudiciament. Per això, els afectats sol·liciten que “se suspengui el procediment i es plantegi una qüestió de constitucionalitat al Tribunal Constitucional ( TC).

Demandes d’ERC

La segona pretensió  d’ERC és que es declari prejudicialitat penal o es plantegi un conflicte de competències inhibitori al jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona. La defensa manifesta que “alguns dels fets i encausats al Tribunal de Comptes coincideixen plenament amb les persones i les accions que consten al sumari dels jutjats d’instrucció 13 i 18 de Barcelona, com és el cas de l'exocnseller Romeva. “Això afecta no només la determinació de l’autoria dels fets, sinó les quanties a determinar”. Per aquest motiu, també, els republicans consideren que cal suspendre el procediment fins que es resolguin les causes penals. Precisament, la titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona va exigir una fiança d’uns 5 milions d’euros per la suposada despesa irregular en organitzar l’1-O, amb unes partides ja comptabilitzades  al Tribunal de Comptes, i cobertes. És a dir, hi ha dues fiances, al jutjat i al Tribunal de Comptes, gairebé pels mateixos conceptes. Finalment, la contestació de la demanda sol·licita la completa desestimació de les demandes de la fiscalia i SCC. 

Canvi de criteri de la fiscalia

Per altra banda, els republicans “celebren” el canvi de criteri de la fiscalia, la qual  ahir dimarts es va posicionar a favor d’acceptar l’aval de l’Institut Català de Finances (ICF) impulsat pel Govern de la Generalitat, i retornar a ERC els 2,1 milions d’euros dipositats per aquest concepte. Des d’Esquerra Republicana espera que la magistrada instructora del cas confirmi aquesta posició d’aquí a pocs dies.