Laura Borràs, ha assegurat que Junts no "ha renunciat a la unilateralitat" per aconseguir la independència, malgrat el pacte amb el PSOE per facilitar la investidura del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "La negociació et porta a pactar per a resoldre el conflicte per la via democràtica, pacífica, que és la que ha triat el poble de Catalunya", ha afirmat. En una entrevista aquest dimecres al 3/24, la presidenta de Junts ha defensat que el conflicte polític "està sent avui mateix més extern i públic que mai", en el marc del debat en el ple del Parlament Europeu sobre si la llei d'amnistia posa en risc l'estat de dret a Espanya, que es va celebrar aquest dimecres a Estrasburg. En aquest sentit, ha celebrat que l'estratègia "col·lectiva de l'exili ha resultat un èxit en termes del moviment independentista". 

Amb la incògnita a l'horitzó sobre la presència de Junts a la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol, Borràs ha instat ERC a aclarir-se, després de la varietat en el discurs. Per la seva banda, ERC va assegurar el dilluns que espera poder celebrar una reunió de treball amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant les setmanes vinents. Aragonès va aprofitar per convidar tant Junts com la CUP a formar part de la delegació catalana que hi ha d'assistir. Segons va afirmar, cal participar-hi "amb tota la força" i hi ha obert la porta a tothom qui tingui el referèndum com a objectiu. En canvi, Junts va desmentir aquesta invitació a través d'un comunicat on recordava que el partit "va ser vetat per part del president Aragonès a formar part de la taula de diàleg". "Va ser una de les raons de la sortida de Junts del Govern de la Generalitat, juntament amb la falta d’una estratègia coordinada de l’independentisme i la unitat d’acció a Madrid", subratllen en el comunicat.

Pols amb la justícia

Pel que fa a la seva condemna a 4 anys i mig de presó i 13 anys d'inhabilitació a càrrec públic en considerar-la autora d’un delicte de prevaricació i un altre amb falsedat documental per la seva gestió quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), entre els anys 2013 al 2017, Borràs ha dit que no té "cap notícia" sobre en quin punt es troba el recurs que ha presentat davant el Tribunal Suprem. "No penso demanar cap indult, perquè el que jo faré és defensar la meva innocència", ha reiterat. 

El passat divendres, el Tribunal Suprem va rebutjar el recurs de Borràs contra la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) que va deixar sense efecte la seva credencial de diputada al Parlament després de la condemna penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes. El Suprem rebutja tots els motius del recurs de Borràs i subratlla que la condemna penal és incompatible amb el desenvolupament del càrrec representatiu que exercia, d’acord amb la LOREG. La incompatibilitat continua, es pot apreciar en el moment d’accedir a l’escó o bé de forma sobrevinguda, com ha passat en aquest cas.