El Govern ha optat per intentar esquivar la nova polèmica amb Junts amb relació a la taula de diàleg. Amb tot, s'ha refermat en les afirmacions del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que dilluns al vespre va assegurar que havia ofert a Junts entrar en aquest fòrum de negociació entre governs, tot i que el partit de Carles Puigdemont ho ha desmentit. En l'habitual roda de premsa dels dimarts, la portaveu, Patrícia Plaja, ha insistit que "el president ho ha dit personalment a diversos interlocutors de Junts" els noms dels quals no ha volgut concretar. "La paraula del president té tot el seu pes. Ho ha dit en públic en diverses entrevistes i ho ha dit en el debat de política general. L'oferiment és claríssim", ha reblat.

En una entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio aquest dilluns, Aragonès va assegurar que obria la porta a Junts i la CUP, així com als comuns, a formar part de la delegació del Govern de la Generalitat que negocia amb l'Estat en el marc de la taula de diàleg. A més, va assegurar que el partit de Carles Puigdemont coneix "des de fa temps" la proposta, però encara no hi ha donat resposta.

Amb l'entrevista encara en marxa, Junts va fer públic un comunicat de premsa en què desmentia haver rebut "cap oferiment del president Aragonès per participar a la taula de diàleg amb el Govern espanyol". No només això, en el comunicat Junts recorda que va ser "vetat per part del president Aragonès a formar part de la taula de diàleg" atès que no va acceptar que s'hi incorporessin Jordi Turull, Jordi Sánchez i Míriam Nogueras, per la qual cosa aquesta formació va optar per no participar en les reunions. A més, aquest es va convertir en un dels punts de conflicte entre les dues forces que va acabar desembocant en la sortida de Junts de l'executiu.

Escenari diferent

A la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, Plaja ha fet una crida a evitar l'encreuament de retrets amb Junts i ha assegurat que "l'important no és a qui, sinó la proposta". Sobre el fet que ara accepti l'entrada a la taula de diàleg de persones que no formen part del Govern en contra del que es va decidir quan es va constituir, ha argumentat que "l'escenari ara és diferent"; que tot i que la negociació es fa amb una taula de governs "es poden trobar fórmules" i que "tothom qui defensi el referèndum serà benvingut".

"No hi ha res de nou del que s'ha dit en públic i en privat i en converses informals i no tan informals. Si volen ser-hi, si volen sumar esforços, hi ha mecanismes per ser-hi. Pot ser una taula de govern que pot comptar amb representants d'aquells partits polítics que tenen un objectiu compartit, que és poder decidir lliurement en un referèndum quin ha de ser l'encaix de Catalunya amb la resta d'Espanya", ha argumentat Plaja, que ha insistit en la necessitat "d'aprofitar l'oportunitat històrica" que planteja la nova legislatura.

Reunió amb Sánchez

Pel que fa a la reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que també va anunciar Aragonès durant l'entrevista, ha assegurat que ha de celebrar-se "sense dilació i sense demora" i ha considerat anecdòtic el fet que el president de la Generalitat sigui o no el primer a ser rebut per Sánchez un cop s'ha posat en marxa la nova legislatura. En qualsevol cas, ha explicat que la reunió se celebrarà "si no els propers dies, a les properes setmanes, a tot estirar". 

D'altra banda, el Govern ha anunciat que la setmana vinent Aragonès viatjarà a Corea del Sud per inaugurar la delegació de la Generalitat a aquell país.