La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha carregat contra el govern de Pere Aragonès i amb els republicans en minoria després que Junts deixés de formar-ne part el 2022. “De fet, a la pràctica ha funcionat com un tripartit amb els vots dels comuns i el PSC. Per nosaltres que el Govern ha de ser independentista és inequívoc”, ha subratllat la dirigent independentista, en declaracions al programa Cafè d'Idees on també ha apel·lat a la necessitat d'una bona gestió per fer “un bon govern” un cop passades les eleccions del proper 12 de maig.

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

Preguntada pels pactes postelectorals, Borràs ha respost que el Govern ha de ser independentista. I en cas que ERC quedi per davant de Junts, ha donat per descomptat el suport a un executiu de Pere Aragonès. “No és una incògnita, ja ho hem fet”, ha dit en referència a l'acord després de les últimes eleccions del 2021 tot i que dos anys més tard van abandonar l'executiu. Segons Borràs, després de la marxa de Junts, Pere Aragonès ha liderat un govern “en minoria absoluta” que “gairebé ha funcionat com un tripartit amb comuns i PSC”.

D'altra banda, ha negat que el candidat de Junts, Carles Puigdemont, acusi ERC de desunió. I ha defensat que el seu partit ha parlat sempre d'unitat i l'ha practicat. Pel que fa a pactes veu “inequívoc” que el govern ha de ser independentista.

El suport d'Aliança Catalana

Borràs no ha volgut entrar a valorar si Aliança Catalana és un partit d'extrema dreta perquè, segons ha dit, “cal concentrar-se en el que és important”. I ha afegit que Puigdemont ja ha estat molt clar a descartar pactes amb la formació de Sílvia Orriols.

Illa i el cas Koldo

La presidenta de Junts ha demanat també que s'aclareixin les responsabilitats del cap de llista del PSC, Salvador Illa, per la seva “presumpta mala gestió” al capdavant del Ministeri de Sanitat durant la pandèmia. “Parla de bona gestió i l'estem veient declarar sobre la seva presumpta mala gestió quan estava al capdavant del Ministeri de Sanitat. Va marxar cap a Madrid sent quota del PSC i va tornar a Catalunya sent quota del PSOE”, ha dit. La presidenta de Junts també ha criticat que Illa va recentralitzar competències des del Ministeri de Sanitat mentre ara diu que treballarà per a Catalunya. “Els fets avalen tot el contrari”, ha afegit.

Borràs, contundent contra Trias

Borràs ha replicat al líder del partit a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, que ella és la presidenta del partit i que a Carles Puigdemont “no li cal un càrrec orgànic”. D'aquesta manera ha respost en una entrevista a RTVE les paraules de Trias, que fa uns dies va apostar perquè Junts faci un congrés per nomenar Puigdemont com a president. Segons Borràs, quan toca anar a eleccions no és el moment “d'obrir debats que no porten enlloc, que no aporten i que no sumen”. De tota manera, ha manifestat que no està sorpresa per les declaracions de Trias perquè “és una persona lliure que diu el que li sembla”. De tota manera, ha assegurat que al partit tothom és “Puigdemontista”.

Borràs ha assenyalat que Puigdemont va deixar de ser president de Junts quan ell ho va considerar. I ha afegit que no li ha calgut un càrrec orgànic al partit per liderar les negociacions per a la investidura del president espanyol ni per ser candidat a les eleccions del 12-M.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!