El líder de Junts per Catalunya a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, ha proposat que el president a l'exili, Carles Puigdemont, torni a la presidència del partit i substitueixi Laura Borràs. Ho ha dit en una entrevista a Els Matins de TV3, després de ser preguntat sobre si el president Puigdemont es quedarà com a president del partit si deixa la política en cas que no aconsegueixi ser investit després de les eleccions del 12 de maig. "Nosaltres farem un congrés i espero que en aquest congrés nomenem tots per unanimitat el president Puigdemont, perquè és el nostre president. El president del nostre partit", ha dit literalment Trias.

Tot seguit, l'exalcalde de Barcelona ha afirmat que "o tens líders, o no tens líders". "Els líders han d'actuar de líders. El més important d'aquests dies és que el president Puigdemont ha decidit convertir-se en el líder de Junts per Catalunya", ha subratllat el líder de Junts a Barcelona, qui ha recordat que el candidat de Junts inicialment no volia ser-ho. De fet, ha situat el punt d'inflexió en les eleccions al Congrés dels Diputats del 23 de juliol, quan el president Puigdemont va agafar les regnes de la negociació del seu partit amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. "Un bon dia decideix de fer un pas endavant i dir: escolta'm, això s'ha de liderar", ha reafirmat Trias. 

El pas el costat de Puigdemont el 2022

Puigdemont ja va ser president de Junts per Catalunya quan va fundar el partit entre el 2020 i el 2022, amb Jordi Sànchez de secretari general. Tanmateix, Puigdemont va voler assumir un paper de president a l'exili i del Consell de la República que representés la neutralitat política. Per això, es va desvincular dels càrrecs orgànics del partit, així com centrar-se en el seu paper al Parlament Europeu d'internacionalitzar el conflicte. En aquell congrés d'Argelers, també va plegar l'aleshores secretari general, Jordi Sànchez, perquè no comptava amb el suport de totes les famílies del partit. Això va portar Laura Borràs i Jordi Turull a teixir un pacte per ser presidenta i secretari general del partit, malgrat que dirigents com Anna Erra obtinguessin més vots que Borràs. 

Arran dels resultats de les eleccions al Congrés dels Diputats del passat 23 de juliol, el president Puigdemont, tal com relata Trias, va fer un pas per liderar les negociacions amb el PSOE i implicar-s'hi de ple. I és que Junts esdevenia aleshores en una peça imprescindible per a la governabilitat de l'Estat espanyol, ja que els seus vots eren necessaris per investir Pedro Sánchez com a president espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!