Enmig d'una nova crisi de Govern entre ERC i Junts i davant la possibilitat que el partit que presideix abandoni l'Executiu després del debat de política general, Laura Borràs ha advertit  Pere Aragonès que ha de complir amb l'acord de Govern o retre comptes amb qui va pactar, quelcom que passaria per una qüestió de confiança a la qual el president de la Generalitat ja s'ha negat. Tot plegat l'endemà d'un debat de política general que Borràs va seguir amb Jordi Turull des de la tribuna del Parlament, i en la que el seu partit va posar sobre la taula una qüestió de confiança al president, que també demana la CUP, mentre que Aragonès va anunciar que la seva proposta per resoldre el conflicte político amb l'Estat és un acord de claredat. 

Borràs no aclareix si Junts sortirà del Govern 

Davant aquest nou episodi de tensió entre els socis de la coalició, que s'ha agreujat en les últimes hores i ha provocat que Aragonès i la consellera Laura Vilagrà per part d'ERC, i el vicepresident Jordi Puigneró per part de Junts hagin suspès les seves agendes, el president ha convocat una reunió extraordinària del Consell Executiu per discutir la situació davant un possible trencament del Govern amb la sortida dels de Turull i Borràs. En aquest sentit, i en una entrevista a l'ACN, la presidenta suspesa del Parlament ha reconegut que hi ha una erosió de la confiança entre els dos partits sense aclarir però si Junts trencarà amb l'Executiu:  "Si ERC no està complint els compromisos, per què la pregunta no és si Esquerra no surt del Govern?", ha plantejat, mentre exigeix a Aragonès "lideratge, generositat i responsabilitat". 

Entre els altres retrets al president, també ha lamentat que intenti "imposar" la seva estratègia, ja que no li havia enviat la seva proposta d'elaborar un acord de claredat fins a "hores abans" del debat de política general de dimarts al Parlament. Alhora, però ha exposat que  "és evident" que Junts tampoc no li havia enviat les seves propostes entre les quals va destacar una qüestió de confiança al president, fet que ha agreujat la crisi. En concret, ha assenyalat que aquesta es produirà si ERC no dona "garanties i concrecions" sobre tres punts de l'acord de govern: la direcció estratègica de l'independentisme, la coordinació a Madrid i la taula de diàleg. "Esperem que els partits seriosos compleixin els acords que signen", ha reblat Borràs.

 

Critica l'acord de claredat

La presidenta de Junts ha aprofitat per qüestionar l'acord de claredat del Canadà perquè va "desmobilitzar" i "desincentivar l'opció de la independència" del Quebec. A més, considera que el context polític no és el mateix: "No es poden proposar vies canadenques amb un estat demòfob com l'espanyol". Borràs ha alertat que la via d'un referèndum pactat, que contempla l'acord de govern, i la negociació amb l'Estat és "una via que no dona fruits": "Fins ara s'ha demostrat que és un cul-de-sac". Per això, la presidenta de Junts planteja "treballar en altres vies per culminar la independència" per mitjans cívics, pacífics i democràtics. "No podem estar instal·lats en la paràlisi", ha afirmat.