El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha suspès la seva agenda pública d'aquest dimecres, just l'endemà que el seu soci al Govern, Junts per Catalunya, li plantegés una qüestió de confiança si no aporta "garanties i concrecions" de l'acord de govern. Fonts pròximes apunten que el president entén que la demanda de Junts implica directament la retirada de la confiança en el president i l'Executiu.  Aragonès estarà aquest dimecres a Palau i que mantindrà diverses reunions, tanmateix, no està sobre la taula que el president no es presentarà a cap qüestió de confiança, tal com ja va subratllar el passat dimarts en el ple.

🔴 Crisi de Govern a Catalunya, última hora | DIRECTE

No només Aragonès ha suspès la seva agenda pública, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el vicepresident, Jordi Puigneró, també ho han fet. Fins al moment, aquests són altres dos membres del Govern que han alterat la seva agenda després del ple d'ahir. 

Junts, la CUP i la moció de confiança

A les acaballes d'un ple particularment llarg, el  president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, va plantejar que si no es complia l'acord de govern, el seu partit demanar al president una qüestió de confiança. "Necessitem claredat i garanties del compliment de l'acord", va assegurar. Aquest dimecres, Batet ha tornat insistit en aquesta demanda en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha assegurat que la qüestió pot ser "una oportunitat" per donar "més garanties i estabilitat al Govern". 

Per la seva banda, en el ple d'ahir, Aragonès va tancar la porta a aquesta opció: "No entraré en cap joc que suposi posar en risc el Govern. Si algú ha de prendre decisions que les prengui. Jo no puc prendre les decisions que correspon a altres i que fa setmanes que cal que es prenguin. Demano que quan s'han de prendre decisions es faci amb celeritat. Jo com a president, prendré les meves". 

 

En el cas de la CUP, la formació ha presentat una moció davant de la Mesa del Parlament on demana que el president Pere Aragonès se sotmeti a una qüestió de confiança abans que acabi aquest any. En la moció presentada per la CUP, es conclou:  "Davant el canvi d'aliances del govern respecte a la investidura, i, per tant, de majories parlamentàries, i davant de l'incompliment de l'acord que va fer possible l'inici de legislatura, el Parlament de Catalunya insta al Govern que el president de la Generalitat se sotmeti a una qüestió de confiança abans que finalitzi l'any 2022". La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha assegurat que el seu partit no va saber fins ahir a la nit al debat de política general que Junts també plantejava una qüestió de confiança a Aragonès. Aquesta moció arriba al ple la setmana que ve.

Altres formacions s'ha posicionat respecte a aquesta demanda. Salvador, Illa, primer secretar del PSC, ha rebutjat que sigui el moment per presentar aquesta qüestió. "Crec que és un moment molt delicat el que estem vivint i no seré jo qui afegeixi més inestabilitat en un entorn ja molt inestable".