Després de la primera sessió del debat de política general del passat dimarts, la qüestió de confiança torna a estar sobre la taula del Govern de Catalunya. Per una banda, Junts per Catalunya va advertir al seu soci a l'Executiu, ERC, que si no es complica l'acord de Govern acabaria recorrent a aquest recurs parlamentari. Tanmateix, la CUP ha accelerat aquest procés, ja que ha presentat una moció en què posa a votació aquesta qüestió de confiança contra el president Pere Aragonès. Però, que és? 

🔴 Crisi de Govern a Catalunya, última hora | DIRECTE

Una qüestió de confiança en un instrument polític que serveix perquè el Parlament pugui controlar o fer cessar el president de la Generalitat i el seu Govern. Segons el mateix Parlament de Catalunya: "La presidència de la Generalitat, amb la deliberació prèvia del Govern, pot presentar qüestions de confiança, amb les quals pot demanar explícitament el suport de la cambra al seu programa, a una declaració de política general o a una decisió de transcendència excepcional. Si una qüestió de confiança no té el suport de la majoria simple dels membres del Parlament, el president i el Govern han de dimitir i s’inicia el procés per a una nova investidura d’un candidat a la presidència de la Generalitat". 

Les posicions de Junts i la CUP

El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha defensat que si el president de la Generalitat se sotmet a una qüestió de confiança pot ser "una oportunitat" per donar "més garanties i estabilitat al Govern". L'opció de sotmetre a Aragonès a aquesta qüestió ja la va demanar ahir Batet en ple debat de política general, on va afirmar: "Necessitem claredat i garanties del compliment de l'acord". Aquest dimecres, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Batet ha tornat a insistir: "és una qüestió de radicalitat democràtica".

En el cas de la CUP, la formació ha presentat una moció davant de la Mesa del Parlament on demana que el president Pere Aragonès se sotmeti a una qüestió de confiança abans que acabi aquest any. La formació ha presentat diversos arguments que donen suport a la seva moció. Per exemple, asseguren: "Que les majories parlamentàries que van donar peu a l'inici de la legislatura i a la investidura del president de la Generalitat no són les majories parlamentàries que estan garantint la governabilitat al govern en l'actualitat". A més, també assenyalen el context de crisi actual, així com els temes que més han enfrontat la CUP amb l'Executiu com els Jocs Olímpics d'hivern o l'ampliació de l'aeroport del Prat. 

El partit conclou: "Davant el canvi d'aliances del govern respecte a la investidura, i, per tant, de majories parlamentàries, i davant de l'incompliment de l'acord que va fer possible l'inici de legislatura, el Parlament de Catalunya insta al Govern que el president de la Generalitat se sotmeti a una qüestió de confiança abans que finalitzi l'any 2022".