El cap de l'oposició a la Paeria de Lleida, el socialista Fèlix Larrosa, ha reiterat que està "en disposició" de presentar una moció de censura a l'alcalde d'ERC, Miquel Pueyo. El cap de l'oposició ha assegurat, en declaracions a RNE, que "el PSC està en disposició de presentar una moció de censura i governar en solitari". Així doncs, el partit està predisposat a arribar a un acord amb la resta de regidors i grups municipals "per sumar una alternativa i una moció de canvi que permeti que en l'any i mig que queda de mandat es puguin afrontar els reptes més immediats de Lleida". En aquest sentit, Larrosa ha deixat clar que "l'objectiu són les eleccions del 2023" i que no està disposat "a governar la ciutat a qualsevol preu". "El nostre quadern de ruta respecta la legislació i les normatives que ens hem dotat entre tots".

 Amb tot, les paraules de Larrosa deixen entreveure que és una possibilitat real que, finalment, El Comú de Lleida se sumi a la moció de censura que encapçala el PSC i trenqui el pacte de govern amb ERC i Junts.

Escac a l'alcalde Pueyo

El possible desbancament de Miquel Pueyo de la Paeria de Lleida es deu al fet que el passat mes 27 de desembre, el paer republicà no va superar la moció de confiança vinculada a l'aprovació dels pressupostos 2022. Per desgràcia dels republicans, Pueyo només va rebre els 12 vots que corresponen als regidors del seu partit i els del seu soci de govern, Junts. Els comuns, trencant el pacte de govern, es van abstenir, tot facilitant que amb els vots negatius de la resta de partits, l'oposició pugui passar a la contra i presentar una moció de censura a l'alcalde Pueyo.

 Ara, amb un mes de marge, els partits de l'oposició treballen per trobar un candidat alternatiu. Si això no passa i no s'arriba a aquest consens, els pressupostos s'aprovaran automàticament i els comptes per a l'any que ve també. 

La investidura de Miquel Pueyo

Miquel Pueyo va ser investit alcalde el passat 15 de juny de 2019 per majoria absoluta amb el suport dels regidors del seu partit, de Junts i del Comú de Lleida. Així, es va convertir en el primer alcalde independentista de la història de la ciutat, ja que les últimes quatre dècades ha tingut al capdavant líders socialistes.

Durant el ple d'investidura de l'alcalde d'ERC, el Comú de Lleida no va concretar si entraria a formar govern o no. En aquest sentit, van assegurar que tant si el seu grup entrava al govern municipal com si no, col·laborarien i empenyerien per fer possible un "canvi honest i valent" a la ciutat. Ara durant el ple de la moció de censura la portaveu del Comú, Elena Ferre, ha demanat que no se'ls acusi de ser els responsables de la no aprovació dels pressupostos i ha avisat que el Comú no seguirà sent la "comparsa" d'un govern que no compleix i ha afegit que després de confiar-hi molts cops només han pogut constatar que la resposta és el partidisme.

Imatge principal: El cap de l'oposició a la Paeria de Lleida, Fèlix Larrosa/ ACN