L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo (ERC), no ha superat la moció de confiança vinculada a l'aprovació dels pressupostos 2022 i ara s'obre un termini d'un mes per tal que els grups a l'oposició trobin un candidat alternatiu per substituir-lo. Si això no passa i no s'arriba a aquest consens, els pressupostos s'aprovaran automàticament i els comptes per a l'any que ve també. Pueyo només ha rebut el suport de 12 vots que corresponen als regidors del seu partit, ERC i els del seu soci de govern, Junts. S'han abstingut els comuns i votat en contra tota la resta. Pueyo ha alertat de la "temeritat" que suposa bloquejar els comptes.

Durant la seva intervenció en el ple l'alcalde de Lleida ha reivindicat que des que va prendre possessió del càrrec va assumir el compromís de governar per a tothom, un compromís que assegura que resta intacte. Així mateix, ha destacat que han treballat en condicions difícils des de cada regidoria i des de cada barri, i que no ho deixaran de fer les 24 hores els 365 dies de cada any: "Estem preparats". 

Pueyo també ha centrat el seu discurs en un dels punts de discòrdia que han portat a aquesta situació, l'Equipament per a Múltiples Usos que s'ha de construir al barri de Pardinyes per acollir, entre d'altres, temporers sense sostre durant la campanya de la fruita. L'alcalde ha assegurat que estan disposats a "negociar" i establir un diàleg amb tots els veïns del barri i la ciutat sobre com ha de ser el Pla d'Usos d'aquest alberg, el qual ha recordat, que tindrà més funcions a banda de la d'acollir temporers.

 

La moció de confiança a Pueyo s'ha produït després que en l'últim ple de Lleida es rebutgés en sessió extraordinària el projecte de pressupostos per l'any 2022 presentat per govern municipal, amb 13 vots en contra -del PSC, PP i consellers no adscrits-, els 12 a favor del govern i l'abstenció dels comuns, una abstenció que es va produir després que el Govern arribés a un acord amb ells.

Pueyo va ser investit alcalde el passat 15 de juny de 2019 per majoria absoluta amb el suport dels regidors del seu partit, de Junts i del Comú de Lleida, convertint-se en el primer alcalde independentista de la història de la ciutat, que en les últimes quatre dècades ha tingut al capdavant líders socialistes.

Durant el ple d'investidura El Comú no va aclarir si entraria al Govern: va assenyalar que tant si el seu grup està al govern municipal com si no, col·laborarien i empenyerien per fer possible un "canvi honest i valent" a la ciutat. Ara durant el ple de la moció de censura la portaveu del Comú, Elena Ferre, ha demanat que no se'ls acusi de ser els responsables de la no aprovació dels pressupostos i ha recordat que els dies posteriors a la signatura de l'acord amb ERC i Junts, van tenir lloc fets que els van demostrar que allò només era una "escenificació". Ferre ha avisat que el Comú no seguirà sent la "comparsa" d'un govern que no compleix i ha afegit que després de confiar-hi molts cops només han pogut constatar que la resposta és el partidisme.

 

A la imatge destacada, Miquel Pueyo / ACN