El Comú de Lleida i el PSC s'han reunit aquest dimarts per abordar el futur de la legislatura a l'Ajuntament de Lleida, després que el paer en cap, Miquel Pueyo (ERC), perdés a finals del 2021 la moció de confiança. Des de principis d'aquest any, els socialistes estan explorant i mantenint converses amb els grups municipals per temptejar l'escenari d'una moció de censura contra l'actual govern, que conformen Esquerra Republicana i Junts. El Comú de Lleida també formava part de l'executiu, però van sortir d'aquest el passat mes de juliol.

Després de la reunió, el Comú de Lleida han exposat que traslladaran la proposta del PSC als seus òrgans de decisió per valorar-la i "donar resposta" al grup socialista en una nova reunió que encara cal concretar. El grup sosté que han traslladat als socialistes les "contradiccions i dificultats" d'aquest escenari, perquè suposa "posar d'acord a actors amb uns models de ciutat i de gestió pública molt allunyats". Tot i això, s'han compromès a debatre la proposta en el si del partit.

En la reunió, els socialistes han lliurat un document "amb propostes d'urgències" sobre polítiques que, a parer del PSC, necessita Lleida. Des del principal grup de l'oposició, expliquen que han dissenyat un full de ruta per tal que "tots els grups polítics s'hi puguin sumar". El portaveu Jaume Sellés ha afirmat que "les forces de l'oposició hauríem de ser capaces de negociar aquells elements que els grups considerem essencials amb la finalitat de consumar el canvi que la ciutat de Lleida necessita".

Diferències entre els grups

Segons el Comú, durant la trobada han demanat al PSC que expliqui les polítiques que voldria impulsar en relació amb els temes de ciutat que ells consideren prioritaris i detallen que s'han constatat i "marcat diferències substancials" entre els dos grups. D'altra banda, han demanat quins són els suports amb els que comptarien per tirar endavant la moció de censura. "Són els dos aspectes que dificulten un govern cohesionat al voltant d'un projecte compartit de transformació de la ciutat", explica el comunicat del Comú. Paral·lelament, destaquen que les propostes dels socialistes les troben "molt genèriques" i que "no garanteixen els aspectes cabdals que el Comú ha vingut reivindicant i impulsant tant a govern com a l'oposició".

Per part del PSC, Sellés s'ha mostrat optimista i ha indicat que "el canvi no només és necessari, sinó que a hores d'ara és possible". El portaveu socialista ha defensat que faran "tot el que sigui raonable i estigui al nostre abast per materialitzar-lo".

El PP, a favor d'una moció de censura

El Partit Popular, que compta amb dos regidors a l'Ajuntament de Lleida, ha instat aquest dimarts a la resta de grups i als regidors no adscrits (que són quatre) a acordar un candidat de consens a l'alcaldia. Consideren que cal articular una nova majoria amb un nou paer en cap, un nou executiu i acordar els pressupostos de 2022 per tal que tiri endavant una moció de censura contra l'actual paer, Miquel Pueyo.

Els populars plantegen que aquest pacte arribi "sense vetar a ningú" i "posant Lleida per davant de tot". Creuen que l'actual govern d'ERC i Junts té una "manca de projecte i lideratge" i apunten que la situació és "insostenible". Per a aquest acord, els regidors del PP s'ofereixen per entrar al govern: "Volem passar de les paraules als fets i estem preparats per assumir responsabilitats de govern, de gestió, lideratge i demostrar que una altra manera de governar és possible i necessària".

La corporació la integren 7 regidors d'ERC, 7 del PSC, 5 de Junts, 2 del Comú de Lleida, 2 del PP i 4 regidors no adscrits. Amb la sortida del Comú, ERC i Junts estan en minoria, atès que sumen 12 edils dels 27 que hi ha al Ple.

Imatge principal: Fotografia de la reunió d'aquesta tarda entre el PSC i el Comú de Lleida. ACN, cedida pel Comú de Lleida.