La primera reacció del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre el CatalanGate, arriba nou dies després que The New Yorker publiqués la informació de Citizen Lab sobre el cas d'espionatge massiu a l'entorn independentista, i ha tingut un toc d'anècdota. En la seva intervenció Sánchez ha tingut un petit lapsus i ha confós al portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, amb el líder de Vox, Santiago Abascal. La pregunta de Gabriel Rufián a Pedro Sánchez ha estat justament després de la de Vox, i Sánchez ha començat la seva resposta dient: "Senyora Batet, senyor Abascal" i immediatament s'ha adonat de l'error i ha corregit apuntant "millor dit, senyor Rufián, disculpi'm". Aquest moment ha provocat els riures al Congrés, i el líder del PSOE ràpidament s'ha disculpat amb Rufián, afirmant que "ha estat un lapsus imperdonable. Hi ha lapsus que són imperdonables, i aquest ho és senyor Rufián". El líder dels republicans ha continuat la broma en la seva resposta: "Que m'espiïn, d'acord, però que em digui Abascal, em fot", ha assenyalat, seguint amb la picada d'ullet. 

Sánchez, en resposta a ERC, sobre la polèmica del CatalanGate, ha afirmat que "tot el que s'ha fet per part del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) ha estat atenent escrupolosament la llei". Sánchez ha contestat així al portaveu d'Esquerra (ERC), Gabriel Rufián, qui considera "terriblement greu" l'espionatge a polítics catalans, tant si ho sabia el govern espanyol com si el desconeixia, i ha aconsellat al govern espanyol trucar al diputat del PP, Alberto Casero, per si a partir d'ara no sumen vots suficients per a tirar endavant les seves lleis. En aquest sentit, ha emplaçat ERC a "reconstruir la confiança" i ha defensat les mesures adoptades pel seu executiu, que al seu entendre ja aporten "transparència i rendició de comptes" al cas. També ha assegurat que el seu govern ja ha demostrat la seva ferma voluntat de "diàleg" per "fer possible el retrobament entre la societat catalana".

"Declaracions de bar"

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha titllat de "declaracions de bar" les explicacions que ha donat fins ara la ministra de Defensa, Margarita Robles, sobre el CatalanGate. "De moment hi ha unes declaracions de bar de Robles i un viatge en AVE a Barcelona de Bolaños, res més", ha dit en declaracions als passadissos de la cambra baixa aquest dimecres abans de la sessió de control. El portaveu dels republicans ha rebutjat avançar el sentit de vot que planteja el partit i ha argumentat que l'espionatge "no hauria d'afectar només a ERC i als independentistes sinó a tots els demòcrates". En la seva intervenció, Rufián ha donat per fet que l'Estat "ha espiat, espia i espiarà", però ha reclamat al president espanyol que expliqui fins on arriba la responsabilitat del seu executiu. "La pregunta és si aquesta vegada vostès ho van ordenar. Si ho van ordenar és terriblement greu, tanmateix, si no ho van ordenar, encara és més terrible perquè significa que no han netejat les clavegueres, i quan no es netegen s'omplen de rates, i les rates s'ho mengen tot", ha dit Rufián. En aquest sentit, el portaveu d'ERC ha advertit Sánchez que el cas pot acabar trencant definitivament la majoria progressista al Congrés dels Diputats. "Al PSOE potser no li agrada ERC, Bildu, Més País, Compromís, el PDeCAT o Podem, no passa res, diguin-ho, tenen una alternativa, el PP, que és de centre, de centre penitenciari".