Margarita Robles és la gran assenyalada com a màxima responsable política del CNI. I la ministra de Defensa no només continua negant qualsevol vincle amb l'espionatge massiu a dirigents independentistes, sinó que aquest dimarts ha passat a l'atac. A la sessió de control al Senat s'ha hagut d'enfrontar a les preguntes d'ERC, Junts per Catalunya i EH Bildu, formacions a les quals ha acusat d'"anar contra tots els principis bàsics de qualsevol estat democràtic" amb imputacions "sense proves" i "judicis de valor". I els ha desafiat: "Si tenen dubtes, vagin als tribunals. Amb totes les conseqüències, que la denúncia falsa també és delicte".

 

Ha arrencat el torn de preguntes el portaveu de Junts, Josep Lluís Cleries, que li ha demanat que desclassifiqui els documents, es faci una comissió d'investigació parlamentària i dimiteixin tots els responsables. "Si vostè ho sabia, és greu, però si no ho sabia, és encara més greu", ha sentenciat Cleries. En la mateixa línia, la portaveu d'ERC, Mirella Cortès​, ha acusat les "clavegueres de l'Estat" d'estar darrere d'aquesta trama i ha advertit que la resposta del govern ha estat "totalment insuficient". La republicana ha advertit que "l'espionatge massiu és sinònim de repressió política". Per la seva part, el senador d'EH Bildu Gorka Elejabarrieta ha constatat com "hi ha moltes preguntes i les respostes són insuficients".

I Margarita Robles ha respost a la defensiva i al contraatac. En diversos moments de la sessió de control ha reiterat que "estem en un estat de dret", que "el govern i tots els seus organismes actuen complint escrupolosament la llei" i que "no valen insinuacions que no es basen en cap element de prova". La ministra de Defensa ha insistit en aquest mateix argument: "El govern i tots els seus organisme compleixen amb la legalitat vigent. No sé si tots poden dir el mateix". La dirigent socialista ho ha qualificat tot d'"insinuacions" i "imputacions" sense "cap fet provat", i en aquest fil argumental ha arribat a dir que "no sap què és el New Yorker".

Com ja ha fet Félix Bolaños des de la sala de premsa de La Moncloa, Robles s'ha remès a la compareixença de la directora del CNI en la comissió de secrets oficials, a porta tancada, on podrà explicar-ho "tot sense cap mena de limitació" legal.

Pancarta de Junts en el Senado contra el CatalanGate y el espionaje con Pegasus   Junts
FOTO Pancarta de Junts al Senat contra el CatalanGate i l'espionatge amb Pegasus (Junts)

El ple ha estat marcat pel CatalanGate. I Junts per Catalunya ha aprofitat l'ocasió per a fer un acte de denúncia. A l'inici de la sessió plenària, a les quatre de la tarda, els seus senadors han desplegat una pancarta: "CatalanGate, ens estan vigilant".

Sánchez busca el PP

En aquest context polític tan sacsejat, el Congrés votarà dijous el decret anticrisi el govern espanyol. El suport d'ERC perilla i Pedro Sánchez ja comença a buscar alternatives. Avui, durant la sessió de control al Senat, el president del govern espanyol ha emplaçat el Partit Popular a donar-hi suport. Els populars li han rebatut que Alberto Núñez Feijóo ja li va presentar un pla de rebaixa d'impostos que ha estat completament ignorat per l'executiu central.