La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha decidit declarar causa complexa la instrucció per la causa per sedició i rebel·lió contra el major dels Mossos Josep Lluís Trapero. Això farà que la instrucció s'allargui fins al 27 de març de 2019.

Aquesta notícia arriba pocs dies després que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena fes el mateix amb la causa contra el Govern i la Mesa del Parlament. El magistrat té un any més per seguir investigant abans que no es faci el judici. Això podria suposar que el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart continuïn en presó preventiva.

El magistrat es va agafar als arguments de la fiscalia que deien que calia considerar la causa complexa pel gran nombre d'acusats, per la quantitat de documentació que s'ha de revisar, i les diligències que s'han de fer per revisar el paper de cada un dels acusats. 

Tant en el cas del Govern i els membres de la Mesa com en el de Trapero, declarar la causa complexa vol dir donar temps al jutge i totes les parts abans de fer els escrits d'acusació i defensa per anar a judici. Una causa complexa disposa de 18 mesos de temps per investigar-se a partir del moment que es presenta la querella.