Laia Estrada es presenta. La diputada de la CUP i candidata de la formació anticapitalista a la presidència de la Generalitat a les eleccions del 12-M s'ha reivindicat aquest dimecres, en un acte de partit que ha servit per donar a conèixer els caps de llista per a les diferents demarcacions. I Estrada no ha desaprofitat l'oportunitat per exhibir la necessitat de dipositar la papereta cupaire en aquests comicis. Així, ha situat el 12-M com un plebiscit per a la independència, en què s'haurà de triar entre una política "dependent d'allò que digui l'estat" o emprendre "un nou rumb" cap a la sobirania.

Per a sorpresa de pocs, la candidata de la CUP ha reivindicat la perspectiva independentista de la formació. Però la cupaire ha anat molt més enllà, i també ha afirmat que el 12-M és una oportunitat per deixar enrere un model de país basat en el "negacionisme climàtic" i garantir "drets i condicions de vida dignes" per a tothom. "Els principals partits del Parlament, el PSC, Junts i també ERC, estan desplegant un model extractivista de macroprojectes, de massificació turística, de privatització de drets i de submissió a l'Estat", ha criticat Estrada.

Una gestió que, segons ha dit, està portant Catalunya al "col·lapse ecològic, social i nacional" per les polítiques de socialistes, republicans i juntaires. Les eleccions, doncs, permetran triar entre "un model impulsat i defensat per Foment del Treball i el seu portaveu, Salvador Illa", ha dit, en dard directe contra el líder del PSC. Per altra banda, la ciutadania podria escollir "un canvi de rumb que aposti per la transformació ecologista, per la planificació de futur i per la gestió de recursos buscant el benestar de la majoria".

RDP INICI Campanya 2024 cup ©RoserGamonal 5
La CUP presenta els seus caps de llista / Roser Gamonal

Els detractors del Hard Rock i els Jocs d'Hivern

Precisament, el perfil ecologista és una de les principals cartes que vol jugar la CUP aquest 12-M. La candidata a la presidència és tarragonina, i s'ha destacat al Parlament per la seva oposició al macrocasino del Hard Rock (que ha estat protagonista en les negociacions pels pressupostos en dues ocasions), així com la seva lluita contra el complex petroquímic de Tarragona. Més enllà d'Estrada, el cap de llista per Lleida serà Bernat Lavaquiol, enginyer agrònom i forestal i portaveu de la plataforma 'Stop JJOO', que va tenir un paper destacat quan es parlava de portar els Jocs d'Hivern a Catalunya. La candidatura per Tarragona l'encapçalarà el geògraf i activista ecologista Sergi Saladié. I Dani Cornellà, president de la Comissió d'Acció Climàtica del Parlament i activista per la transició energètica, és el cap de llista per Girona.

Amb aquesta composició, la CUP aposta per portar Parlament de Catalunya tot d’experts i activistes que prioritzen la defensa del territori i la lluita contra aquesta crisi climàtica. Precisament, Laia Estrada ha assegurat en el seu discurs que "cal fer un canvi radical de model", referint-se a aquesta amenaça ecològica. "S'han d’aturar els macroprojectes, frenar la massificació turística, garantir drets bàsics per a tothom i tenir sobirania i independència per construir aquest canvi necessari", ha reivindicat. El lema final de la seva presentació no ha amagat l'objectiu de la formació: "Defensem la terra, sabem que un altre país possible i sortim a guanyar".

Laure Vega, de 'número dos'

Sobre l'escenari s'ha deixat veure Laure Vega, que anirà de 'número dos' a la llista per Barcelona i acompanyarà Estrada al llarg de la campanya. Però la realitat hauria pogut estar molt diferent. Aquest cap de setmana, la militància cupaire s'ha debatut entre ambdues figures com a candidates a la presidència. Sobre la taula hi havia dues opcions: una llista encapçalada per Estrada i amb Vega de 'número dos', o una liderada precisament per Vega i sense comptar amb Estrada. Els defensors d'aquesta segona opció consideraven que la diputada que va substituir Dolors Sabater al Parlament representava un aire fresc, i es mostraven crítics amb el fet que Estrada liderés la llista de Barcelona sent de Tarragona. Finalment, però, la tarragonina va imposar-se amb prop del 63% del vot i serà la candidata de la CUP a la presidència.