La proposta que el Govern ha fet arribar a la CUP per buscar un acord sobre els pressupostos contempla, entre d’altres punts, crear un impost sobre emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica que aportaria 77 milions d'euros més, una inversió de 140 milions d’euros a Ensenyament per contractar docents, i el projecte que s'està tramitant al Parlament sobre la Renda Mínima Garantida.

L’executiu ha lliurat la seva proposa a la CUP durant una reunió d’una hora aquest migdia en què ha participat el vicepresident, Oriol Junqueras, a la seu del departament d’Economia. La CUP ha deixat les valoracions a la proposta en mans dels debats de les assemblees territorials que començaran a reunir-se a partir de demà i el consell polític que se celebrarà dissabte.

De la seva banda, en la roda de premsa posterior a la reunió de Govern, la consellera de Presidència, Neus Munté, s’ha mostrat “optimista” amb l'oferta plantejada i ha expressat la confiança que faciliti l’acord per aprovar el comptes, dels quals ha subratllat el “claríssim accent social”.

Ensenyament: 140 milions

En l’àmbit d’Ensenyament aquesta darrera proposta planteja incrementar els pressupostos amb 140 milions per a la contractació de nous docents. Això haurà de servir per reduir una hora lectiva als mestres i professors -els sindicats en demanaven reduir-ne dos-, la qual cosa representarà 111,6 milions d’euros. I contractar professorat de reforç i millora de la qualitat educativa, la qual cosa representarà 28,4 milions més.

En el capítol fiscal, el nou impost que es proposa crear sobre emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica aportaria quan estigui plenament consolidat 77 milions d’euros.

Pel que fa la renda garantida, el Govern proposa crear un Fons per a la cohesió social i garantia de rendes, dotat amb 45 milions d’euros, destinat a la Renda Garantida de Ciutadania, que s'afegirien als 208 milions que preveuen els pressupostos i els 35 milions per a polítiques d’inserció laboral.

Tot plegat s’ha de sumar, segons es recorda des del Govern, a les mesures fiscals acordades ja entre el Govern i la CUP i incloses en la Llei de Mesures Fiscals i Financeres, l’anomenada llei d’Acompanyament.

Així mateix, la proposta que aquest matí s'ha lliurat a la CUP contempla la creació de diferents fons i mesures per garantir la transparència i al supervisió de la despesa pública.