El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat que les Forces de Seguretat de l'Estat "estan preparades" per actuar a Catalunya si els tribunals ho demanen. Els cossos de seguretat s'encarregaran que no es desenvolupin les mesures establertes en la proposta independentista de JxSí i la CUP. Segons el ministre, es tracta d'un "desafiament sense precedents" que rebrà una resposta "proporcional".

L'Estat "té elements jurídics de tot tipus" i pot "donar resposta en la mesura que s'exigeixi l'actuació de les forces de seguretat", ha explicat el ministre. "Les Forces de Seguretat de l'Estat no entrarien a Catalunya perquè no n'han sortit", ha conclòs.

Amb aquestes declaracions, Fernández Díaz endureix el seu discurs d'aquest matí, en què declarava "que ningú no s'alarmi, perquè no estem pensant, com segurament els independentistes desitjarien, enviar la Guàrdia Civil a desfilar per la Diagonal". El ministre havia explicat en una entrevista a la CadenaSER que el Govern té previstos "plans de contingència" davant d'una eventual sedició a Catalunya, però "tots amb proporcionalitat". "No som tan 'tontos' com creuen" ha sentenciat.

Báñez i Montoro tampoc no s'han volgut quedar endarrere i s'han afegit a l'ofensiva dialèctica.

Báñez: "Mantindrem els serveis públics a Catalunya"

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha explicat que "seguirem mantenint els serveis públics fonamentals a Catalunya, perquè és la nostra obligació i la nostra convicció" ha declarat, obviant que els catalans també paguen els seus impostos per rebre aquests serveis. Segons Báñez, transferir diners a Catalunya pel pagament de pensions i prestacions no significa que el Govern financi els independentistes, sinó que "fa el que ha de fer, atendre tots els espanyols, independentment del lloc en el qual visquin".

Aquestes declaracions fan referència als 13.000 milions d'euros que ha ingressat l'Estat a Catalunya procedents "de la solidaritat de la resta d'Espanya, perquè no es cobrien amb les cotitzacions dels espanyols que viuen allà". "Catalunya és molt més que Mas i que els independentistes", ha indicat.

"Les vel·leïtats independentistes"de Montoro

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha anat un pas més enllà que Báñez i ha afirmat que "l'Estat no està per finançar les vel·leïtats independentistes de cap govern d'autonomia". El ministre ha incidit en què fins ara els serveis públics de Catalunya i d'altres parts d'Espanya "no s'han pogut finançar sense l'Estat". "L'independentisme està renyit amb la sortida de la crisi econòmica", ha asseverat.