Hi ha tres idees força que els líders de la Crida han intentat que arrelin durant el congrés fundacional: no volen l'etiqueta de partit convencional, cal potenciar al màxim la unitat sobiranista, també a les eleccions, i un cop s'assoleixi la República es dissoldran. 

L'ara nou president, Jordi Sànchez, ha clausurat el congrés fundacional amb una carta des de la presó de Lledoners en la qual ha afirmat que "venim a ser-hi el mínim temps possible, sí, tenim pressa". I ha insistit que "la Crida no vol instal·lar-se en el sistema de partits". 

Sànchez ha fixat com a principal objectiu de cara als propers mesos traçar una estratègia conjunta i compartida entre partits, entitats i societat civil, "corregint el que calgui corregir, perquè ho necessitem com l'aire que respirem". En relació amb la manera com assolir la independència, s'ha defugit tota referència a una nova DUI, però sí que avisen que "no defugirem qualsevol confrontació no violenta".  

Abans de Sànchez ha pres la paraula el secretari general, Toni Morral. L'exalcalde de Cerdanyola amb Iniciativa ha confirmat que "la Crida no presentarà candidatures a les eleccions municipals" del maig. Això sí, ha avisat que pressionaran tant com puguin perquè les que hi hagi siguin el màxim d'unitàries possible. 

Els impulsors de la Crida es reivindiquen com els fills de l'1-O, com els qui no van amb el lliri a la mà, ni fan la puta ni la Ramoneta. Com els qui han nascut per desaparèixer