La direcció de la Crida s'ha posat en marxa aquest dissabte sota la batuta de Jordi Sànchez, empresonat al centre penitenciari de Lledoners a l'espera del judici de l'1-O i per al qual el fiscal demana 17 anys de presó per rebel·lió. El moviment, que avui ha celebrat el congrés fundacional, ha escollit Sànchez com a president i ha fet costat a la seva proposta de situar com a secretari general l'exalcalde de Cerdanyola Toni Morral. La candidatura ha aconseguit 2.417 vots enfront els 115 de la llista alternativa.

Pel que fa els membres de la nova direcció, el congrés ha ratificat 17 dels 19 noms proposats per Sànchez i 2 de la candidatura alternativa. En el vèrtex de l'organització se situa Carles Puigdemont, com a president impulsor del moviment que s'ha constituït aquest dissabte al Centre Internacional de Convencions de Barcelona rere el crit d'Unitat ara!. Les apel·lacions a la unitat han estat constants al llarg de totes les intervencions. En alguns casos molt directes com la del president, Quim Torra, que ha emplaçat Ernest Maragall, Quim Forn i Neus Munté a aconseguir una candidatura de consens a Barcelona, però també a les eleccions al Parlament europeu.

Igualment ha apel·lat a la unitat i la confiança entre els diferents representants de l'independentisme Puigdemont, en una intervenció per videoconferència des de Waterloo. “Fem una crida a no rendir-nos, a anar junts, a avançar cada dia, a no quedar quiets, a no quedar fossilitzats. A confiar entre nosaltres, a ajudar-nos perquè ens necessitem i hem de fer-ho sobre la base de la confiança. Una crida a guanyar”, ha reclamat.

La direcció de la Crida comptarà a la seva direcció amb els consellers Elsa Artadi, Damià Calvet i Laura Borràs. Amb ells formaran part de l'executiva destacats responsables de JxCat, molt propers a Puigdemont, com Albert Batet i Gemma Geis.

Entre els 19 noms proposats per Sànchez hi ha 4 militants del PDeCAT, però només una membre de l'executiva del partit demòcrata, Montserrat Morante, representant del sector afí a Puigdemont que es va incorporar a la direcció de la mà de Míriam Nogueras. De fet, el president del PDeCAT, David Bonvehí, no ha assistit aquest matí al congrés fundacional i només ha fet acte de presència a la tarda.

La cúpula proposada per Sànchez ha volgut subratllar així mateix la presència d’un militant d’ERC com l’alcalde de Montblanc, Pep Andreu, i de l’exconsellera del PSC, Marina Geli, així com el militant de l’UGT -i del PDeCAT-, Miquel Àngel Escobar.

La llista alternativa, que ha insistit que no pretenia ser tal sinó “complementària”, ha demanat el vot per a Sànchez i Morral com a president i secretari general tot i que, com imposa el reglament, ha hagut de presentar candidats a ocupar aquests càrrecs per poder presentar 19 noms per a l'executiva.

El president de la Crida, Jordi Sànchez, ha protagonitzat la darrera de les intervencions i s'ha dirigit als assistents a través d'una carta on ha insistit que aquesta moviment no pretén entrar en el sistema de partits catalans i neix amb la voluntat de desaparèixer quan aconsegueixi el seu objectius. De fet, tot i que està inscrita en el registre de partits, la Crida ha deixat clar que no vol actuar com a tal si no és necessari.