Kilian Jornet, estrella mundial de l'esport de muntanya i molt vinculat al territori, s'ha sumat a la campanya contra la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 als Pirineus. L'esportista signa el manifest que la plataforma Stop JJOO presentarà demà dimecres en què s'exposen els motius pels quals creuen que aquest important esdeveniment no s'hauria de celebrar al país. A més, participarà de l'acte de presentació telemàticament, ja que actualment viu a Noruega. 

Segons explica el representant de la plataforma i portaveu de la CUP a la Seu d'Urgell, Bernat Lavaquiol, al diari El País, des de l'entitat sabien que Jornet mirava la candidatura amb reticències. Ara, aquesta passa endavant de l'esportista suposa també un avenç per als que s'oposen a aquests Jocs. Anteriorment, Jornet ja s'hi havia mostrat crític pels "interessos econòmics per damunt dels socials" i els seus efectes mediambientals. L'estrella ha reclamat en diferents ocasions accions comunitàries per lluitar contra l'emergència climàtica. Per exemple, ha decidit no viatjar més del que suposi emetre tres tones de CO₂ a l'any. 

"Sectarisme i secretisme" 

Aquesta plataforma va néixer a principis de setembre. El juliol, el president Aragonès va anunciar la intenció del Govern de presentar la candidatura dels Pirineus per convertir-se en la seu dels Jocs Olímpics d'Hivern el 2030, una candidatura que compta també amb el suport del govern espanyol. Com Stop JJOO hi ha altres plataformes que denuncien que la informació relativa a la candidatura ha estat gestionada amb "sectarisme i secretisme", com ara Sos Pirineus. Aquesta, defensa que la decisió no s'ha pogut portar a un debat públic i que "la manca de transparència s’evidencia quan aquestes decisions són preses des de Barcelona sense tenir en compte bona part de la mateixa població del territori". 

SOS Pirineus creu que en el context de canvi climàtic actual, amb un "progressiu escalfament i un creixent desordre climàtic ja evident també als Pirineus", no és possible assegurar la viabilitat de la realització de les proves dels Jocs. A més, destaquen, en la mateixa línia que ho fa Stop JJOO, que els plans i projectes que s'executarien per fer possible la candidatura "podrien comportar uns impactes ambientals i paisatgístics al conjunt dels Pirineus" amb inversions que "no responen a les necessitats reals d'aquestes comarques". 

Escridassada a Aragonès 

Abans de l'adhesió de Jornet, la plataforma Stop JJOO ja havia dut a terme actes en protesta per la possible candidatura. Durant la 32a edició de la Trobada Empresarial del Pirineu, celebrada a mitjans d'octubre a la Seu d'Urgellamb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, Bernat Lavaquiol i una altra membre de la plataforma van manifestar el rebuig a la celebració dels Jocs al territori amb crits de "no als jocs" mentre el portaveu sostenia una pancarta amb el lema de la plataforma. 

Aragonès va centrar el seu discurs en la candidatura dels Pirineus, un tema que va generar moltes preguntes i també l'escridassada de Lavaquiol. Aquest va retreure al president la proposta: "Pere Aragonès, tu que et fas dir ecologista, ens vols posar uns Jocs Olímpics d'Hivern en un moment d'emergència climàtica", va exposar, tot recordant que "els informes de la Generalitat diuen que en 15 o 20 anys no hi haurà neu". 

A la imatge principal, l'esportista Kilian Jornet / Europa Press