Els partits comencen a preparar-se davant l'escenari i les conseqüències que pot tenir la convocatòria d'unes noves eleccions generals. De moment, a Catalunya, JxSí buscarà fórmules per evitar que l'eventual cita electoral del 26 de juny, a més de les dues setmanes de campanya electoral, afectin la tramitació dels pressupostos de la Generalitat per al 2016. Tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com el vicepresident i conseller d'economia, Oriol Junqueras, han reiterat públicament i en seu parlamentària que la intenció del Govern és portar al Parlament el seu projecte pressupostari a final del mes de maig, perquè així, sigui tramitat al llarg del juny i al juliol pugui ser aprovat abans de les vacances d'estiu.

De fet, el primer gran escull que hauran de superar els comptes és el debat a la totalitat: el ple del Parlament, on s'haurà de votar si admet o no a tràmit el projecte. En aquest sentit, JxSí haurà de convèncer la CUP perquè no faci pinya amb l'oposició per bloquejar-lo. Una tasca complicada, ja que els cupaires no tenen cap problema en continuar amb la pròrroga pressupostària, tal i com assegurava la diputada Anna Gabriel en una entrevista a El Nacional.

Si JxSí aconsegueix sumar els vots de la formació anticapitalista per tombar les esmenes a la totalitat, o si algun grup de l'oposició almenys s'absté, el ple donarà llum verda a l'inici de la tramitació. Una fase que podria veure's alterada, precisament, per la convocatòria del 26-J. Tradicionalment, per raons operatives i compromisos de campanya dels partits, els processos electorals interrompen el ritme normal d'activitat al Parlament. L'habitual és que els plens programats per a les setmanes de campanya siguin ajornats i que l'activitat de les comissions parlamentàries s'alenteixi. Podria ser el cas de la sessió plenària prevista per als dies 15 i 16 de juny.

JxSí té la intenció de que en els pròxims dies es pugui abordar amb la Mesa del Parlament i la Mesa de la Comissió d'Economia i Hisenda l'assumpte del calendari, perquè el 26-J afecti tan poc com es pugui els pressupostos. Una possibilitat és que se sol·liciti mantenir l'activitat de la comissió durant tot el mes de juny, encara que si s'allargués la tramitació és possible que la votació definitiva dels pressupostos es pogués produir en l'últim ple previst per abans de vacances, el del 27 i 28 de juliol, o fins i tot s'habilités el mes d'agost per permetre la seva aprovació.

L'agenda dels partits

Tanmateix, els partits que es presentaran a aquesta nova cita electoral, han de començar a adaptar la seva agenda al nou calendari. Els partits que integren la llista guanyadora del 20D a Catalunya, En Comú Podem, és a dir, BComú, ICV, EUIA, Podem i Equo, tenen la ferma voluntat de reeditar la candidatura, si bé exploren una fórmula que els permeti tenir grup propi al Congrés, en paral·lel al de Podemos.

 Els partits de la confluència de les esquerres es presentarien amb una llista sense canvis significatius, liderada per Xavier Domènech, que ja ha manifestat la seva plena disposició a encapçalar-la, i sense primàries per falta de temps, ja que la candidatura ha de registrar-se com a molt tard el dilluns 16 de maig.

El PSC ha viscut els últims dies una sacsejada interna, arran de la renúncia de Carme Chacón a presentar-se a unes primàries per tornar a encapçalar la candidatura: Meritxell Batet, estreta col·laboradora de Pedro Sánchez a Madrid, té ara les de guanyar, malgrat que també Carles Martí s'ha postulat. D'altra banda, les eleccions irrompen en ple procés de refundació de CDC.

De fet, els convergents intentaven atreure ERC a una llista unitària, encara que els republicans van rebutjar ahir aquesta idea amb la ratificació de Gabriel Rufián i Joan Tardà com a caps de llista. En aquesta línia, Francesc Homs ja s'ha ofert per repetir com a cap de llista dels convergents i ha proposat celebrar primàries, mentre que CDC i Demòcrates -escindits d'Unió- conversen per repetir la coalició Democràcia i Llibertat, sigui sota aquest nom o un altre.

Ciutadans no té previst realitzar primàries, pel que concorrerà a les eleccions amb les mateixes candidatures, que seran ratificades en el Consell General que se celebrarà el dissabte 14 de maig, a causa de la falta de temps i a la complexitat del procés, ja que el partit d'Albert Rivera elegeix amb primàries els primers cinc membres de les llistes i no només el seu cap de llista.

També el PPC preveu presentar unes llistes de continuïtat respecte a les eleccions generals del passat 20 de desembre, a les quals va concórrer amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, com a cap de llista. La CUP, una vegada més, renunciarà a presentar-se a uns comicis espanyols als quals mai ha concorregut.