Plena confiança. Això és el que ha demostrat la militància d'ERC respecte als seus caps de llista de les darreres eleccions generals. Per aquest motiu, els militants han votat en el consell nacional d'aquest matí ratificar les mateixes llistes de cara a la convocatòria de les noves eleccions del 26-J, segons han explicat fonts del partit a El Nacional. La ratificació ha tirat endavant pràcticament per unanimitat amb 115 vots a favor i amb només un vot en contra.

Per tant, Gabriel Rufián i Joan Tardà tornaran a repetir com a caps de llista del Congrés dels Diputats i l'exjutge Santiago Vidal com a cap de llista pel Senat. De fet, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha aprofitat el seu discurs a porta tancada per animar la militància de cara a aquestes noves eleccions. En definitiva, els ha emplaçat a agafar empenta i sortir directament a guanyar-les.

Amb la decisió de ratificar les mateixes llistes, ERC tanca la porta a la possibilitat de fer una llista unitària amb CDC, com havia reclamat una i una altra vegada el diputat convergent Francesc Homs. De fet, els republicans sempre s'han mostrat reticents a aquesta fórmula.

De fet, en obert, el diputat republicà al Congrés, Joan Tardà, ha clamat que "republicanisme ha d'aspirar a la victòria" en les eleccions del 26-J.  Una frase que no ha passat desapercebuda si tenim en compte que des de fa setmanes, el debat de la llista unitària amb CDC perseguia els republicans. En principi, aquesta qüestió no estava inclosa en l'ordre del dia del consell perquè formalment encara no s'han convocat les eleccions. No obstant, el missatge de Tardà a la militància ha estat molt clar. I finalment, s'han ratificat les mateixes llistes.

"Tenim totes les energies", ha assegurat, per mobilitzar i sumar forces. L'objectiu d'ERC és el mateix que en les darreres eleccions del 20-D, intentar arrossegar més gent que opti per la República perquè "hem de fer la feina aquí". En aquest sentit, Tardà ha assegurat, com ja deia en l'anterior campanya, que els diputats i senadors d'ERC han estat i seran "els soldats sense armes" del Parlament de Catalunya.

De fet, Joan Tardà ha tornat a repetir l'argument que republicans i convergents han treballat amb total coordinació a Madrid. "No tenim res a retreure als companys de DiL, i ells a nosaltres tampoc", ha puntualitzat.

En Comú Podem

Un altre missatge que repeteix ERC és el d'oferir mà estesa a En Comú Podem. "Li diem Xavier Domènech que els esperem l’endemà del 26-J, quan PSOE, PP i C's ens diguin que referèndum mai", ha etzibat el republicà. 

De fet, Tardà ha insistit que si un futur govern d'esquerres progressista treballa per tirar endavant mesures socials i ofereix a Catalunya un referèndum a l'escocesa en un any i mig, "el Parlament entomaria aquest debat". No obstant, també ha recordat que els republicans han demanat fins a 18 vegades el referèndum i que la resposta sempre ha estat 'no'. Per tant, reiteren que "tot depèn de nosaltres". 

En aquest sentit, Joan Tardà ha remarcat la feina que ERC ha fet durant aquests mesos el Congrés i al Senat i que ha comptat amb la complicitat de les noves esquerres, com ara el fet de demanar que els joves de 16 anys puguin exercir el dret a vot. "El republicanisme català és el seu interlocutor", ha explicat.