De la mateixa manera que Arnado Otegi, "és evident" que els presos polítics catalans no tindran un judici just. Aquesta ha estat l’advertència del portaveu de JxCat, Eduard Pujol, que ha instat l’Estat espanyol a arxivar la causa abans de tenir-ne la “certesa” per part dels tribunals europeus. “La condemna d’Estrasburg és un clatellot, una plantofada amb la mà plana”, ha assegurat.

En aquest sentit, Eduard Pujol ha advertit que no poden “esperar 10 anys més abans que Europa torni a fer pujar els colors a l’Estat”. És per això que ha reclamat que “deixi de trencar vides i arxivi la causa”, posar-hi "punt i final d'immediat". En cas contrari, ha continuat, “Europa investigarà aquest despropòsit i condemnarà Espanya”.

Sobre l’anunci del govern espanyol que celebrarà el Consell de Ministres a Barcelona el 21 de desembre, Pujol ha assegurat que “el PSOE és especialista en màrqueting polític i titulars”, però ha avisat que “això no vol dir diàleg”. I ha afegit: “Estaria bé que abans del 21 de desembre assumís d’una vegada per totes el resultat d’aquell dia”.

La negativa d’Arrimadas i Albiol

El portaveu de JxCat també ha respost a la negativa d’Inés Arrimadas i Xavier Garcia Albiol a visitar Lledoners, després de la carta que els van enviar els presos. “No hi aniran perquè no els dona rèdit polític, no els dona vots, no els serveix pels seus espectacles mediàtics habituals plens de mentides i difamacions”, ha criticat.

En aquesta línia, els ha recordat que “la presó és real, no un món imaginari”, que s’han negat a conèixer de primera mà. “Potser els faltar el valor d’allò que en part han propiciat o en són responsables”, ha etzibat Pujol

La comissió del 155

Per altra banda, Eduard Pujol també ha carregat contra l’absència de Ciutadans a la sessió constitutiva de la comissió d’estudi del 155, amb la qual volen “demanar responsabilitats” a qui pertoqui. “Ciutadans, que s’omple la boca demanant activitat al Parlament, quan se’ls convoca, adopten una actitud infantil i no s’hi presenten”, ha lamentat. “Els incomoda perquè els posa en evidència el desastre institucional i democràtic del qual van ser partíceps”, ha dit.

El dirigent de JxCat també ha desitjat que es constitueixi aviat la comissió de reforma del reglament del Parlament. “És un compromís que vam adquirir amb els nostres electors quan no es va poder investir Puigdemont”, ha defensat.

Finalment, ha aplaudit la inicativa Som el 80% impulsada per Òmnium Cultural en favor d’una solució política.