Des d'exconsellers com Andreu Mas Colell, Joaquim NadalJosep-Lluís Carod Rovira així com els expresidents del Parlament Joan RigolErnest Benach i Núria de Gispert fins a músics com Alguer Miquel, actors com Clara Segura, futbolistes com Pep Guardiola, sindicalistes com Camil Ros o acadèmics com Borja de Riquer. Aquests són alguns del centenar de noms que s'han sumat a la plataforma 'Som el 80%' que defensa la llibertat dels presos i una solució política i negociada per resoldre el conflicte català, a la que més tard també s'hi ha sumat el president Carles Puigdemont i l'alcaldessa Ada Colau.

La plataforma, impulsada per Òmnium i que s'ha presentat aquest dimarts al matí al Convent de Sant Agustí, té com a objectiu mostrar la transversalitat i la unitat d'una gran part de la societat catalana contra la presó i per la solució política al conflicte. Al migdia havia sumat més suports, entre ells el del president Carles Puigdemont.

El manifest evita parlar de referèndum d'autodeterminació per aconseguir el màxim de suports possibles, però sí que demana "l'inici d'una negociació sincera, sense condicions ni renúncies, per a una solució política real". Segons els impulsors, està més que acreditat a través d'enquestes que més d'un 80% dels catalans aposen per aquesta via.

La política, fora de jutjats i presons

En la presentació de la plataforma, el president d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha defensat que "la societat catalana és diversa i plural" però que una gran majoria "no vol que la política passi pels jutjats i les presons". Mauri també ha explicat que la plataforma vol apel·lar a una "resposta àmplia de país davant el judici injust" i evidenciar que "el que està en risc són els drets i les llibertats". 

Preguntat pel fet que no parli de referèndum d'autodeterminació, Mauri ha explicat que "mai renunciarem a res" però ha defensat que l'objectiu és "buscar grans consensos" i una "resposta unitària i de país que interpeli el màxim de persones polítiques". "És potent que hi hagi mínims que són màxims i que ens permetin explicar-nos" tant a Catalunya i a l'Estat com en l'àmbit internacional, ha explicat. 

Encara en el capítol d'adhesions, destaquen noms com els exdiputats Josep Curto,  Xavier Domènech, Albano Dante Fachín o Joan Ignasi Elena, la periodista Pilar Rahola, l'escriptor Antoni Puigvert, els músics Feliu Ventura, Judith Nederman, Maria del Mar Bonet o Pau Llonch; o els actors Julio Manrique, el doctor Bonaventura Clotet o l'activista Míriam Hatibi.

Més tard també s'hi han sumat el president Carles Puigdemont, l'alcaldessa Ada Colau, la diputada dels comuns Elisenda Alamany, o la d'ERC Jen Díaz, així com el diputat del PDeCAT al Congrés Carles Campuzano i la senadora Marta Pascal.