El referèndum té cabuda dins la moció pactada entre el PDeCAT i el PSOE al voltant del diàleg. Així ho ha justificat aquest dimecres el portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, qui ha sostingut que “l’ordenament jurídic vigent”, que inclou la Constitució espanyola però també els tractats internacionals signats per l’Estat, reconeix els referèndums d’autodeterminació.

El dirigent de JxCat també ha rebatut la CUP, que ha criticat que la moció situa l’independentisme en l’autonomisme. “És estrany voler fer autonomia fent un referèndum com l’1-O, fent pujar els colors a l’Estat perquè s’assegui a negociar”, ha assegurat Pujol. En aquest sentit, ha considerat que la moció no entra en contradicció amb el que defensa el grup parlamentari ni amb el Govern.

Sobre la polèmica d’aquest matí a la comissió de Territori, on una votació empatada ha estat elevada a la Mesa per dubtes sobre la substitució dels diputats suspesos, Pujol ha volgut recordar que “les majories són les que són” i que només es poden canviar en eleccions. “Les majories no les poden alterar ni els lletrats ni els partits que porten el filibusterismes fins a les últimes conseqüències”, ha advertit.

“El problema no és de la Mesa, sinó d’un procés duríssim de repressió contra dirigents polítics d’aquest país”, ha denunciat el portaveu adjunt de JxCat. No ha volgut avançar detalls sobre les negociacions amb ERC sobre la substitució dels diputats suspesos, però ha justificat la lentitud pel context i perquè “la comunicació amb la presó és complicada”.

Finalment, Pujol ha volgut respondre Inés Arrimadas, que aquest dimarts ha denunciat la presència d’”extrema dreta” a la manifestació de la Diada. “La senyora Arrimadas ha de millorar els seus informadors, perquè els ulls que va enviar a la manifestació li han fallat una vegada més”, li ha replicat. Els ha acusat de “flirtejar” amb la ultradreta. “Intentar desvirtuar l’èxit cívic i polític de la manifestació d’ahir és viure a Matrix”, ha conclòs parafrasejant la líder de Ciutadans.