En plena obertura de contactes entre l'independentisme i el govern espanyol, Junts per Catalunya aprofita per marcar perfil propi i posar al damunt de la taula les seves condicions per al diàleg. Els dos elements principals, l'impuls de l'exercici de l'autodeterminació "en el termini més breu possible" i que els contactes entre els governs català i espanyol siguin arbitrades per una "mediació internacional". 

Són dos dels apartats de la nova moció que han presentat els de Torra i Puigdemont, i que s'haurà de votar en el proper ple del Parlament, el del 22 de gener. L'escrit també "emplaça a tots els actors de l'independentisme a participar d'un espai a on es pugui debatre què i en quines condicions" la Generalitat pot negociar amb l'Estat espanyol. El document és pràcticament idèntic al que JxCat pretenia votar abans de Nadal, però que va acabar aparcant a petició d'ERC, que es trobava en plenes converses amb el PSOE per a la investidura de Sánchez. 

D'aquí que alguns dels punts puguin semblar caducats, com ara que és "imprescindible el reconeixement institucional al màxim nivell entre el Govern de Catalunya i el govern espanyol", concretament "entre presidència de la Generalitat i presidència espanyola". El propi Pedro Sánchez ja ha manifestat que reconeix el president Torra -malgrat la Junta Electoral Central- i de fet tots dos ja han acordat reunir-se per fixar les bases de la taula de diàleg entre governs

L'escrit qualifica la decisió de la JEC d'apartar Torra de "cop d'estat" i dóna suport, d'altra banda, a que Oriol Junqueras pugui exercir les seves funcions com a eurodiputat. Al redactat, JxCat aprofita per expressar la necessitat de "promoure un cordó sanitari a la ultradreta per evitar la seva normalització política a les institucions".