Els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez han conversat aquest matí telefònicament i han acordat reunir-se un cop s'hagi constituït el nou govern espanyol. Així ho han comunicat tant des del Palau de la Generalitat com des de la Moncloa, on s'ha explicat que la conversa s'ha produït a les 9.30 del matí, ha durat set minuts i ha estat "cordial en tot moment".

Els gabinets del president de la Generalitat i el del govern espanyol havien acordat ahir que el contacte telefònic es faria aquesta matí. Segons el Govern, Torra ha explicat a Sánchez que aquesta reunió "ha de servir per encarrilar la taula de negociació" entre els dos executius per abordar el conflicte català.

De moment, no s'ha concretat si la trobada es produirà a Madrid o a Barcelona. Des de la Moncloa s'ha subratllat que Sánchez ha traslladat a Torra que "per una banda vol recomençar i reprendre el diàleg i, per una altra, té la voluntat sincera d'intentar arreglar el conflicte polític a Catalunya".

La darrera conversa entre els dos presidents es va produir el 17 de desembre, quan en el marc de les negociacions per a la investidura, Sánchez va anunciar una ronda de contactes amb tots els presidents autonòmics.

Torra i Sánchez s'han reunit en dues ocasions. La primera va ser a la Moncloa el mes de juliol del 2018. La segona, el 20 de desembre d'aquell mateix any al Palau de Pedralbes, va ser prèvia a la trobada que van celebrar els dos governs on es va consensuar un document conjunt per abordar el diàleg polític on es preveia la figura d'un relator.

La represa de les converses es produeix després que al llarg de la passada tardor, Torra va intentar parlar amb Sánchez en diferents ocasions però aquest es va negar a posar-se al telèfon.

La recuperació d'un diàleg formal entre els dos governs és la condició que va imposar ERC en les converses amb el PSOE per a la investidura de Sánchez. Segons l'acord a què van arribar socialistes i republicans, la mesa de diàleg s'ha de posar en marxa dues setmanes després de la constitució del nou executiu espanyol.