Gir de guió en el marc de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez. Amb la reunió entre ERC i el PSOE encara en marxa, Junts per Catalunya ha anunciat que retira del proper ple -que comença aquest dimecres- la moció que van presentar la setmana passada que reclamava "acordar una solució democràtica al conflicte que no pot ser una altra que l'exercici del dret d'autodeterminació". Així ho ha comunicat el seu portaveu, Eduard Pujol, que ha argumentat que no volen donar excuses als socialistes perquè s'aixequin de la taula de diàleg

La decisió s'ha pres després d'haver-ne parlat amb els socis d'ERC, que un cop materialitzada la retirada, cediran senadors a JxCat perquè puguin tenir grup propi al Senat i pressionaran ALDE perquè Puigdemont i Comín siguin acceptats en aquest grup parlamentari europeu. Amb tot, Torra i companyia han obviat aquest fet en les seves explicacions públiques. Asseguren haver constatat que per una qüestió d'oportunitat política, és convenient deixar aquest debat en stand by mentre durin les converses, en les quals és ERC qui porta la batuta i on JxCat aspira a tenir protagonisme. A través d'aquest gest, la intenció és visualitzar que el grup que presideix Laura Borràs al Congrés no és "el del bloqueig". Fonts d'ERC confirmen a aquest diari que estaven al corrent del moviment. 

"Aquest debat podria ser mal interpretat i utilitzat pel PSOE per no tenir una actitud positiva en les negociacions", ha afirmat Pujol en declaracions als mitjans de comunicació des dels passadissos del Parlament de Catalunya. Per això, interpreten que és "oportú fer aquest gest" de "no tractar durant aquest ple" la iniciativa sobre autodeterminació. Pujol ha explicat que deixen la moció "sobre la taula" i que no descarten tornar-la a presentar més endavant. 

La moció en qüestió la va entrar JxCat la setmana passada i la va validar la Mesa. El text, que de moment queda ajornat a l'espera de tornar-lo a portar a un ple quan passin les negociacions, recollia les principals condicions que l'espai postconvergent posa als socialistes: que es reconegui que ens trobem davant d'un conflicte polític, que cal diàleg, que l'única solució és un referèndum d'autodeterminació, que és imprescindible reconèixer Torra com a interlocutor, que és necessària la mediació internacional i que s'ha de posar fi a la repressió. 

L'anunci arriba hores després que la cúpula del partit viatgés a Waterloo per reunir-se amb Carles Puigdemont. Una trobada que va comptar, també, amb la presència del president Quim Torra.