El grup impulsor de Junts per Catalunya ha insistit, després de la suspensió del tercer grau dels presos independentistes, que cal un mediador a la taula de diàleg. "El principi de realitat evidencia que les garanties i mediadors exigits per JxCat són imprescindibles en qualsevol espai de diàleg i negociació amb l'Estat. Altrament, no són possibles ni avenços ni compliments d'acords", han apuntat en un comunicat.

D'altra banda, apel·len a la resta d'actors independentistes per reunir-se i "retornar a la unitat estratègica". Consideren que, després d'aquestes decisions judicials, el moviment ha d'extreure les seves conclusions i "actuar en conseqüència", amb la negociació amb l'Estat basada en una "estratègia unitària que permeti avançar".

 

La nova formació s'emplaça a la resta d'actors polítics i socials de l'independentisme a preparar "l'estratègia que permeti superar la dinàmica repressora i reprengui el camí d'esperança i de futur que ens mereixem i a què tenim dret", continua.

També critica el govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per no haver mostrat "cap voluntat política de resoldre el conflicte polític". "Catalunya disposa avui de menys competències i de menys recursos, fruit de decisions polítiques unilaterals del govern espanyol", asseveren. Tampoc creuen que la taula de diàleg hagi comportat "ni un sol avenç" en la resolució del conflicte entre Catalunya i l'Estat i lamenten que "ni tan sols ha servit per frenar la seva deriva repressora" contra l'independentisme.

En el mateix comunicat, JxCat mostra tot el suport "a les preses i presos polítics" davant "l'atac de venjança de l'Estat espanyol". Creuen que amb aquesta aplicació del règim penitenciari, el sistema judicial espanyol s'allunya més dels sistemes propis de les democràcies plenes i consolidades.

La Fiscalia, a per la feina

A més, la Fiscalia ja ha demanat també que suspengui les sortides laborals concedides als presos en virtut de l'article 100.2 del reglament penitenciari. En la sol·licitud es demana que s'efectuï de manera "immediata" a tots els "condemnats per sedició en el procés independentista".