La Fiscalia ha demanat al Tribunal Suprem que suspengui les sortides laborals concedides als "líders independentistes condemnats pel procés en virtut de l'article 100.2" del reglament penitenciari, després que una jutgessa va deixar ahir sense efecte el tercer grau a cinc d'ells.Considera que el Suprem és competent contra les decisions de l'administració penitenciària perquè actuï sobre el règim de semillibertat. La sol·licitud es demana que s'efectuï de forma "immediata" a tots els "condemnats per sedició en el procés independentista". Els fiscals Javier Zaragoza i Jaime Moreno, del Tribunal Suprem, són els qui han exigit aquesta suspensió. Ambdós ja van exercir com a part de l'acusació en el judici als líders catalans.

Javier Zaragoza ACNEl fiscal Javier Zaragoza, ACN

judici procés   Jaime MorenoEl fiscal Jaime Moreno

El ministeri públic recorda que aquestes decisions ja s'han recorregut als jutjats de vigilància penitenciària, però fins que no arribin els escrits dels recursos d'apel·lació al Suprem, ha de ser la Sala presidida pel magistrat Manuel Marchena qui dicti "la suspensió cautelar" de l'article 100.2. I posteriorment ha de "comunicar-ho als respectius centres penitenciaris" respectea  Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Unes mesures que els fiscals recorden que ja s'han pres amb l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, el passat 23 de juliol.

En el seu escrit també argumenten que la Fiscalia de Barcelona ha sol·licitat als jutjats de vigilància competents la mateixa suspensió cautelar per "evitar que la decisió es pugui demorar coincidint amb els temps que els escrits d'apel·lació" arriben de l'Audiència al Suprem.

Aquesta decisió encara podria posar més en perill la taula de diàleg amb el govern espanyol. Aquest matí, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acusat el govern de Pedro Sánchez d'haver-se aixecat de la taula "per la via dels fets" i li ha demanat que faci "un moviment clar" a favor de l'amnistia i de la llibertat dels presos independentistes. Aragonès ha afirmat que el diàleg i la negociació política necessiten "unes condicions per poder seguir endavant" i ha avisat que "amb la via de la repressió, amb la via d'anar revocant drets i llibertats, no s'avançarà ".