Els grups parlamentaris de JxCat, ERC i la CUP han decidit aquest dimecres abandonar les comissions parlamentàries que s'estaven duent a terme a la cambra catalana com a protesta per les detencions dels alcaldes de Celrà i Verges, així com de diversos membres dels CDR. Els grups consideren les detencions, efectuades per part de la policia espanyola, "injustificades" i creuen la feina parlamentària no pot continuar amb normalitat davant la continua "repressió" del moviment independentista.

La marxa dels tres grups ha fet que les comissions quedessin sense quòrum, pel que s'han hagut de suspendre i no s'han pogut fer les votacions corresponents. Una de les comissions afectades és la de Medi Ambient, on aquest dimecres havien de comparèixer el vicepresident Pere Aragonès i el conseller Damià Calvet per parlar sobre sobre Aigües Ter Llobregat (ATLL). La compareixença conjunta, finalment, s'ha ajornat fins al 30 de gener.

La decisió dels independentistes ha arribat després que la Policia Nacional hagi detingut aquest dimecres sense ordre judicial els alcaldes de Verges, Ignasi Sabater, i Celrà, Dani Cornellà, - tots dos de la CUP- i així com diversos membres dels CDR. 

En declaracions als mitjans, la diputada de JxCat Gemma Geis ha denunciat que "la repressió és tan excepcional que no podem continuar la nostra activitat parlamentària" i que aquesta es reprendrà o no "en funció dels esdeveniments". També de manera similar s'ha expressat el portaveu adjunt d'ERC, Gerard Gómez del Moral, que ha assenyalat que les detencions són una manera d'"alimentar la cusa general contra l'independentisme" i que només volen "atemorir i quartar el dret de protesta".

També la CUP ho ha titllat d'"acarnissament" contra activistes i de ser una "operació orquestrada de l'Estat contra l'autodeterminació". Per això, han demanat la compareixença en comissió de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, perquè doni explicacions.

Per altra banda, els Comuns també han denunciat les detencions, qualificant-les també d'"injustificades" i han demanat la compareixença del ministre de l'interior, Grande Marlaska, per aclarir els fets. Tot i això, la portaveu del grup, Susanna Segovia, ha retret als independentistes que hagin abandonat les comissions. "No entenem com paralitzar l’activitat legislativa pot ajudar a sortir del marc d’excepcionalitat, en tot cas l’accentua", ha advertit en aquest sentit.

Finalment, pel que fa als grups unionistes, Ciutadans, PSC i PP han carregat contra els independentistes per "paralitzar" el Parlament i, fins i tot, el partit taronja ha demanat sancions contra els diputats que han abandonat la comissió​.