JxCat i la CUP volen que la delegada del govern espanyol a Catalnuya, Teresa Cunillera, comparegui a la comissió d'Interior del Parlament per donar comptes de les detencions efectuades aquest dimecres contra els alcaldes de Celrà i Verges i diversos membres dels CDR.

En declaracions a la premsa, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha defensat que Cunillera ha de donar explicacions després de convertir-se en "governadora civil" i de ser la responsable, segons ha apuntat, d'unes detencions "inadmissibles" que deixen les "mateixes imatges que en temps del franquisme".

A la petició de Pujol també s'hi han sumat altres representants del partit que, a través de les xarxes socials han pujat el to i fins i tot n'han demanat la dimissió. Entre ells, el portaveu Albert Batet i el vicepresident del Congrés, Josep Costa. Preguntat Pujol per si faran des del partit aquesta petició, el portaveu adjunt ha deixat la porta obert a fer-ho després d'escoltar les seves explicacions i en cas que no els satisfacin.

Per altra banda, la diputada de la CUP, Maria Sirvent, en una roda de premsa, també ha qualificat les detencions d'"acarnissament" contra activistes i de ser una "operació orquestrada de l'Estat contra l'autodeterminació". 

"Els senyors Sánchez, Marlaska i Cunillera han enviat a encaputxats a detenir activistes", ha lamentat Sirvent, que ha recordat que Verges ha rebut diversos atacs feixistes i que l'"única" detenció és la dels alcaldes. En aquest sentit, també ha denunciat que la policia espanyola "segueix actuant de la mateixa forma que al franquisme" i que "en dictadura o en democràcia, sota el regim del 78, veiem com la brigada provincial persegueix activistes". 

 

Les declaracions dels dos diputats arriben després que la Policia Nacional hagi detingut aquest dimecres per desordres públics almenys sis persones: l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, -tots dos de la CUP- i diversos membres dels CDR.