Les primàries de JxCat compten amb tres candidats que aspiren a ocupar la responsabilitat de presidenciable, un cop la sindicatura electoral ha confirmat els avals que han presentat el conseller Damià Calvet, la diputada al Congrés Laura Borràs i l'advocat Jordi Ferrés. Amb tot i tal com va avançar ElNacional.cat, la portaveu del partit, Elsa Artadi, ha confirmat que el reglament no tanca la porta a què Carles Puigdemont obri la llista per Barcelona. Això no obstant, Artadi ha evitat explicar quina posició hauria d'ocupar i ho ha deixat en mans de la decisió del mateix Puigdemont.

Segons el reglament de les primàries, el candidat que sigui escollit per optar a la presidència de la Generalitat en la votació que es farà els dies 28 i 29 de novembre anirà a la llista per Barcelona, però enlloc es diu que hagi de ser el número 1. El reglament, l'únic que fixa al respecte és que els 8 noms que s'escolliran en una segona urna, el 12 i 13 de desembre, per figurar a la llista de la capital catalana figuraran els llocs "immediatament posteriors a la posició que ocuparà la persona candidata de JxCat a presidir la Generalitat". D'aquí es desprèn que l'executiva podria proposar que Puigdemont ocupés el número 1 de la llista per Barcelona.

"Serà Puigdemont qui ho dirà"

Artadi s'ha referit a l'anunci fet pel mateix Puigdemont, com a líder del partit, "de jugar i jugar fort en aquestes eleccions" tot i que el Tribunal Constituconal va tancar la porta a què pugui optar a la presidència. Això no obstant, ha evitat avançar quina posició hauria d'ocupar ni quin escenari preferiria la direcció del partit.

"Serà ell, com sempre, qui anirà explicant quina és la seva voluntat. Sap que té el suport de tota l'executiva i diria de tota la militància per tenir un rol en aquestes eleccions i seguir liderant el nostre partit", ha afegit.

Carles Puigdemont EP

Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu / Europa Press

En el supòsit que Puigdemont volgués encapçalar la llista per Girona, Lleida o Tarragona sí hauria de presentar-se a les primàries perquè en aquest cas el reglament sí estableix que els candidats escollits en la segona urna hauran d'ocupar els primers llocs de la candidatura per aquestes demarcacions.

La darrera opció que hi hauria perquè pugui figurar a les llistes és que tanqués la candidatura, però aquesta possibilitat no se cenyiria a la voluntat explícita que ell mateix va expressar de figurar a la candidatura per liderar-la.

Tres candidats a presidenciable

Pel que fa els presidenciables, la sindicatura ha confirmat que han rebut els 100 avals per poder optar a les primàries tant Calvet i Borràs com Jordi Ferrés que, tal i com va avançar ElNacional.cat, també havia presentat la candidatura. Ferrés és conegut en l'espai de JxCat perquè ja va optar a la presidència de la Crida en les primàries d'aquella formació que es van celebrar el gener del 2019 i que va guanyar Jordi Sànchez.

La campanya de primàries per aquesta primera urna durarà 13 dies, la votació serà el 28 i 29 de novembre, i immediatament després començarà el procediment per a les primàries als primers llocs de les candidatures a les quatre circumscripcions, la votació de les quals es farà el 12 i 13 de desembre.

A la imatge principal Elsa Artadi i Carles Puigdemont