Després de dos anys per la pandèmia, el Carnaval han tornat a inundar els carrers i els teatres de Cadis. Amb el seu sempre especial toc d'humor, els grups de la ciutat escriuen lletres punyents sobre temes de l'actualitat i enguany s'ha convertit en viral la chirigota Los Quinquis de Vera Luque per haver destrossat a la política de Vox i candidata a la Junta, Macarena Olona. El seu nom ha generat molt enrenou per haver-se empadronat de manera fraudulenta a Salobreña, un municipi de Granda, sense haver-hi viscut mai. Això li ha valgut moltes crítiques, ja que ella es reivindica com a andalusa mentre la resta de partits acusen de aterrar-hi amb un paracaigudes sense tenir cap mena de sentiment de la regió i només amb la intenció de treure bons resultats electorals, ja que és una de les cares més visibles del partit. 

"Tú no eres andaluza, ay Macarena de mis entrañas, ay que eres una intrusa, ay Macarena la de Graná, te pone más pitosa aquello de una grande y libre España, tú no eres andaluza y nunca lo serás". Així comença el pasdoble de la comparsa Vera Luque, fent referència al seu empadronament, que va pujant de to a mesura que avança la cançó. Segons els mitjans locals, la comparsa dirigida per Vera Luque era una de les més esperades de la nit i va estar a l'altura de les expectatives, fins al punt de convertir-se en virals a les xarxes per les seves paraules dedicades a la candidata de Vox.

"No tienes ni puta idea del sentimiento andaluz" 

Els artistes van més enllà i denuncien que una persona que no s'emociona davant els símbols del territori no pot ser andalusa, fent referència a quan Andalusia va aconseguir l'autonomia, quelcom que els de Vox volen suprimir: "Y aunque imites nuestro acento, como si fueras del sur,/No tienes ni puta idea del sentimiento andaluz./Ni los cuatro de diciembre, se te encoge el corazón recordando a Caparrós./Ni sientes la blanca y verde, igual que la siento yo,/Porque no fue Andalucía la madre que te parió".

En la mateixa línia, els gaditans li hi han deixat ben clar que significa per ells ser andalusos, quelcom que la d'Alacant mai podrà comprendre, citant a tot un seguit de dones admirades que han nascut al sud: "Andalucía de Rocío Jurado, Carmen de Burgos, María Zambrano./Andalucía de Victoria Kent y Mariana Pineda./Andalucía de la abuela mía, alimentando las tripas vacías después de la guerra./Andalucías de Las Cigarreras y de las madres que daban el pecho en plena desbandá". 

"No tot s'hi val" 

Per acabar el pasdoble, la comparsa retreu a Olona que vulgui compartir Andalusia en un "cortijo para su oligarquía", en referencia a la resta de dirigents del partit d'ultradreta que només passen per la zona a enriquir-se a costa dels treballadors i ho resumeixen tot plegat amb una frase contundent: "No tiene ni la sangre ni tiene categoría para ser lo que levante a mi tierra Andalucía".

El públic es va emocionar molt davant l'actuació de la comparsa Los Quinquis en la que és la quarta sessió de la semifinal del concurs del Caranaval d'enguany. Els sentiments estaven tant a flor de pell que, improvisadament, els espectadors han començat a cantar una part de l'himne de l'autonomia. En declaracions al Diario de Cádiz, José Antonio Vera Luque, al capdavant de la comparsa, explica que està cansat, però "molt emocionat" després de la seva actuació i reivindica les seves paraules contra la política perquè "no tot s'hi val i hi ha vegades que ja no es pot mirar cap a un altre costat".